De ce apare lipsa de concentrare. Se mai poate face ceva?

Confuzia mentală: ce este, cauze și tratament au fost explicate de Dr. Gonzalo Ramirez, medic generalist și psiholog.

Confuzia mentală este un termen folosit de oameni pentru a descrie dificultățile cognitive sau de gândire, cum ar fi lipsa memoriei și a concentrării, de exemplu, care au un impact asupra funcționării zilnice și a calității vieții unei persoane.

De ce apare lipsa de concentrare. Se mai poate face ceva?

În zilele noastre, ceața mentală este un simptom comun prezent în covidul persistent sau postcovidul și poate apărea la unele persoane. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alte probleme de sănătate, cum ar fi lipsa de somn sau stresul, de exemplu.

Dr. Ramirez spune că este important să consultați un medic generalist dacă aveți simptome asociate cu această afecțiune, astfel încât să se poată efectua teste pentru a identifica posibila cauză și să se poată prescrie cel mai adecvat tratament.

Ce poate provoca confuzia mentală?

Este cauzată de o serie de factori, printre care:

  • COVID-19;
  • Stresul;
  • Lipsa de somn;
  • Efect secundar al unor medicamente;
  • Chimioterapia;
  • Droguri;
  • Deficiența de vitamina B12;
  • Modificări hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii și menopauzei;

Prezența unor boli precum anemia, diabetul, hipotiroidismul, sindromul oboselii cronice și fibromialgia, precum și a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul.

În plus, poate apărea și la persoanele care au petrecut mult timp în unitatea de terapie intensivă sau care au suferit leziuni cerebrale traumatice.

De ce provoacă Covid-19 „lipsa claritățîi mentale”?

Se crede că acest lucru se poate datora faptului că COVID-19 provoacă o stare inflamatorie în organism, care, la rândul său, provoacă o neuroinflamare mediată imunitar, afectând procesele cognitive și de gândire.

Ceea ce se întâmplă este că sistemul imunitar recunoaște virusul, declanșează un răspuns de protecție care implică acumularea mai multor celule care au rolul de a elimina agentul infecțios și de a repara organele afectate. Creierul este de obicei protejat de inflamația sistemică prin bariera hemato-encefalică, însă COVID-19 determină un exces de celule pro-inflamatorii și deteriorează această barieră cerebrală, ceea ce duce la neuroinflamare și la sindroame inflamatorii multisistemice.

Principalele simptome:

  • Lipsa de concentrare și de gândire ascuțită;memorie slabă;
  • Încetinirea gândirii și dificultăți în învățare;Dificultate în a scoate cuvintele;
  • Dificultăți de planificare, organizare, de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor, ceea ce îngreunează sarcina multitasking.

În plus, confuzia mentală este adesea însoțită de oboseală extremă și de un sentiment general de copleșire. De asemenea, poate fi însoțită de simptome depresive și anxioase.

Tratament

Tratamentul poate varia în funcție de cauza problemei și ar trebui să fie indicat de către medicul curant. Dacă ceața mentală este asociată cu o boală sau cu o deficiență nutrițională, tratamentul ar trebui să fie îndreptat spre tratarea problemei în cauză, de exemplu, dacă ceața mentală este cauzată de anemie, medicul poate prescrie utilizarea de suplimente de fier, sau dacă cauza este asociată cu o boală autoimună, medicul poate prescrie utilizarea de corticosteroizi, de exemplu.

În plus, medicul poate recomanda, de asemenea, utilizarea multivitaminelor care conțin zinc, seleniu, magneziu, ginko biloba, colină și/sau omega-3 pentru a îmbunătăți funcția cerebrală, deoarece acestea au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la combaterea neuroinflamării. Vezi unele suplimente de memorie.

Strategii pentru a îmbunătăți ”ceața mentală”

Dormiți suficient, cel puțin 8 ore. Dacă suferiți de stres, puteți face activități care vă ajută să vă relaxați, cum ar fi sportul, yoga sau dansul, precum și consumul de ceai de mușețel sau de lavandă. Vedeți și alte strategii de reducere a stresului. Medicul spune că o dietă echilibrată și sănătoasă sunt cele mai bune strategii pentru a îmbunătăți ceața mentală.

  • Practicați o activitate fizică de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de 30 până la 60 de minute, începând încet și crescând treptat intensitatea;
  • Evitați drogurile și alcoolul;
  • Împărțiți sarcinile dificile în pași mai mici și concentrați-vă asupra unui singur lucru la un moment dat. Poate fi util să notați toate etapele și să le tăiați pe măsură ce avansați;
  • Folosiți un calendar sau un planificator zilnic pentru a ține evidența programărilor sau a sarcinilor pentru ziua respectivă. Puteți, de asemenea, să setați memento-uri pe telefon și să folosiți o alarmă, dacă acest lucru vă ajută;
  • Întăriți abilitățile mentale, făcând puzzle-uri, jucând Sudoku, cuvinte încrucișate sau căutări de cuvinte, de exemplu. Vezi câteva exerciții pentru întărirea memoriei;
  • Păstrați lucrurile importante, cum ar fi cheile de la mașină sau de la casă și portofelul, într-un singur loc, pentru a preveni pierderea lor, potrivit tuasaude.com.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

18 minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

49 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: