Sari la conținut

De ce apare insomnia pe măsură ce îmbătrânim?

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
insomnia lapersoanele în vârstă

De ce apare insomnia pe măsură ce îmbătrânim? Din păcate, oamenii au din ce în ce mai multe probleme de sănătate când îmbătrânesc. Apar modificări ale tensiunii arteriale, probleme cu stomacul, sistemul nervos etc. Rezultatul tuturor acestor lucruri este din ce în ce mai multă insomnie. Bioritmurile sunt modificate și rutina zilnică este perturbată.

Conform statisticilor medicale, 50% dintre bătrâni se confruntă cu insomnii și menținerea unui somn optim.

Dar un somn sănătos este la fel de necesar pentru toată lumea, indiferent de vârstă. Fără somn normal, activitatea zilnică scade, apar boli atât de natură fizică, cât și psihică.

CAUZE ALE TULBURĂRILOR DE SOMMN LA PERSOANELE VÂTRÂSTNICE

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ceas biologic perturbat. Din păcate, ritmul biologic uman se schimbă odată cu vârsta. Până la 25 de ani, organismul are nevoie de hormon de creștere (somatropină), care este sintetizat în somn. Așadar, în tinerețe avem nevoie de mult timp să ne odihnim.

La 50 de ani, somatropina nu este necesară. Metabolismul încetinește, activitatea motrică dispare. Corpul include un astfel de mod de economisire. Ritmurile biologice se schimbă, iar persoanele în vârstă încep să doarmă mai puțin decât anii lor mai tineri.

Modul de repaus se micșorează. Stresul brusc, efortul fizic, schimbarea atmosferei sau a stilului de viață pot provoca insomnie sau somnolență excesivă.

Boli cronice. Majoritatea vârstnicilor dobândesc o serie întreagă de boli cronice. Printre acestea, hipertensiune arterială și probleme cu articulațiile, digestia și sistemul urogenital.

Mai mult, pe primul loc printre cauzele tulburărilor de somn sunt problemele de respirație. Acesta poate fi sforăit banal sau apnee obstructivă de somn (încetarea completă a respirației timp de 10 secunde sau mai mult).

Factori de risc pentru dezvoltarea acestor boli: obezitatea, sedativele, consumul de alcool, predispoziția familiei, fumatul și problemele respiratorii.

Medicamente. Pentru a atenua cursul diferitelor boli, persoanele în vârstă sunt obligate să ia medicamente. Un efect secundar al celor mai multe dintre ele este insomnia.

Menopauza. Tulburările de somn sunt unul dintre simptomele cheie ale menopauzei. Acest lucru se datorează bufeurilor și modificărilor hormonale.

Anxietate și depresie. De foarte multe ori oamenii apropiați ne sunt de fapt străini pentru noi. În decalajul dintre muncă și creșterea copiilor, oamenii uită de proprii părinți. Dar nu au nevoie de mult. O simplă conversație din inimă poate face minuni.

Bătrânii sunt foarte suspicioși și suferă de anxietate crescută. Gândurile obsesive chiar și despre problemele mici interferează cu somnul. Cercetările medicale recente arată că 40% dintre persoanele în vârstă au depresie majoră sau o stare pre-depresivă.

Acum că știți principalele cauze ale tulburărilor de somn la vârstnici, este timpul să vă familiarizați cu modalitățile de rezolvare a acestora. Luați în considerare aceste recomandări și încercați să le explicați celor dragi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel