Furunculul este o infecție de natură bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Acesta poate să apară în orice zonă a corpului, dar de regulă apare pe față, pe gât sau pe spate.
Uneori, la baza dezvoltării acestuia se află stafilococul auriu. Furuncului este dureros, zona unde apare se umflă, se înroșește și se colectează puroi în interiorul umflăturii respective. Uneori, acesta se sparge singur, de la sine, alteori nu și este nevoie ca medicul să intervină. Medicul va drena furunculul pentru ca puroiul să se elimine și să aibă lor vindecarea.
Principalele cauze ale furunculului sunt:
Practic, orice infecție bacteriană sau fungică poate să fie cauza unui furuncul. Însă de cele mai multe ori cauza este infecția bacteriană cu stafilococul auriu. Uneori, vina poate să o poarte și streptococul.
Iată care sunt simptomele furunculului:
Debutul poate să fie exact ca cel al unui cos specific în perioadă cu acnee juvenilă. Însă, în câteva ore sau câteva zile acesta se mărește ca dimensiune, se întărește și apare durerea. Mai mult, sub piele unde e infecția se acumulează puroi. Punctul culminant al durerii este momentul în care furunculul se sparge. Rar persoana în cauză poate să aibă și o stare generală de rău sau febră.
În ce constă tratamentul:
Primul pas spre vindecare este diagnosticarea. Așa că trebuie să mergi la medicul specialist dermatolog pentru certitudinea unui diagnostic. Mare atenție! Furunculul nu trebuie spart sau încercat să fie spart acasă deoarece se poate infecta. De multe ori, medicul va drena lichidul din interiorul furunculului. Foarte importantă este igiena mâinilor. Ori de câte ori pui mână pe zona inflamată trebuie să te speli cât mai bine pentru a nu răspândi stafilococul și în alte părți ale corpului. De exemplu, ochii care sunt foarte vulnerabili. Uneori, medicul poate recomanda și un tratament cu antibiotic.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…