Din cuprinsul articolului
Durerea, indiferent de intesitatea și de localizarea ei nu ar trebui trecută cu vederea. De câte ori observi că ceva e în neregulă cu corpul tău, cel mai bine e să mergi la medic.
Din ce motiv apare durerea în partea stângă?
Durerea localizată în partea stângă a abdomenului e un simptom pe care nu e indicat să îl ignori, mai ales dacă are următoarele particularități:
- Durere constantă. Asta însemnă că durerea nu ține doar câteva ore ci apare constant sau imediat după ce ai mâncat.
- Dar cum se simte? O durere care nu e cauzată de acumularea de gaze se simte foarte puternic și nu o poți ignora,
- Dacă iei analgezice pentru ameliorarea ei, poate dispărea pentru câteva ore ca mai apoi să reapară.
- Durerea în partea stângă a abdomenului este unul dintre cele mai comune simptome cu care pacienții se prezintă la medic. Deși poate fi cauzată de o simplă acumulare de gaze, partea stângă este și locul în care se găsesc pancreasul, rinichiul stâng și ficatul, așa că nu e ceva de ignorat.
Iată câteva posibile cauze:
1. Pancreatita
După acuularea de gaze, aceasta este cea mai comună cauză a durerii în partea stângă. Pancreatita se manifestă, de obicei, atât de intens încât ai nevoie de spitalizare imediată.
În cazul pancreatitei, durerea este foarte puternică și este însoțită de febră, vărsături și palpitații.
Dacă după ce mănânci te simți foarte plin și te doare în partea stângă a abdomenului, iar durerea este puternică și însoțită și de celelalte simptome, ar trebui să mergi la medic.
2. Ocluzie intestinală
Dacă ai un blocaj al colonului sau al intestinului subțire, e o urgență medicală destul de serioasă. De ce apar aceste ocluzii intestinale? Sunt niște blocaje care nu permit alimentelor și lichidelor să treacă, iar simptomele sunt foarte evidente. Durerea de tip colicativ din cadrul ocluziei intestinale este exacerbată, având perioade de acalmie, însă care revine cu o intensitate şi mai crescută.
3. Diverticulita
Diverticulita este o boală a civilizaţiei, a carei apariție este de multe ori legată de modul de alimentaţie şi este consecinţa constipației cronice. Această boală este cauzată de inflamația unor mici saci, numiți diverticuli. Aceste diverticuli se găsesc în partea interioară a sistemului digestiv, în special în colon, respectiv pe părțile slăbite ale acestuia. Problemele grave de sănătate pot apărea în cazul în care diverticulii se infectează, şi apare inflamația intestinală – diverticulita.
4. Pietre la rinichi
În unele cazuri, pietrele la rinichi nu au simptome evidente, însă când se măresc, cauzează durere.
Durerea este localizată în partea stângă, însă mai mult spre partea din spate.
5. Chisturi ovariene
Femeile se pot confrunta din când în când cu această problemă și chisturile, apar adesea pe ovarul stâng. În cazul chisturilor ovariene, durerea în partea stângă apare chiar și după ce ai mâncat foarte puțin. Alte simptome sunt ciclurile neregulate, durerile pelvine, amețeli, vărsături și disconfort abdominal.