Depresia postnatala este o conditie medicala care afecteaza pana la 15% dintre femei in primul an de la nastere. Un dezechilibru poate aparea atat in cazul unui avort spontan, cat si in cazul nasterii normale, a nasterii cu fat mort sau a adoptiei. Simptomele depresiei postpartum vin pe nepregatite, majoritatea proaspetelor mamici asteptandu-se sa fie bucuroase dupa nastere, nu triste.
Aceasta afectiune este un dezechilibru chimic tratabil, la fel ca si depresia clinica. O parte a femeilor, cat si a barbatilor trec prin momente de tristete dupa nasterea copilului, iar modul in care li se schimba viata nu face acele momente mai usor de suportat. Platforma online www.depresiv.ro doreste sa atraga atentia asupra modului in care se manifesta depresia dupa nastere si modul in care poate fi tratata.
Care sunt simptomele depresiei postnatale?
Printre simptomele pe care trebuie sa le aveti in vedere dupa nastere, putem enumera anxietatea si sentimentul de oboseala continua, insomniile si incapacitatea de a adormi inapoi odata ce v-ati trezit, pierderea sau castigarea neplanificata in greutate, grija exagerata de a nu va rani sau de a nu rani copilul, lipsa interesului fata de activitatile ce obisnuiau sa va faca placere.
Lipsa apetitului, oboseala ce apare chiar si dupa somn, lipsa increderii si ingrijorarea excesiva, confuzia si lipsa generala a energiei sunt simptome care arata instalarea depresiei postnatale. Femeile considera ca este normal sa treaca prin astfel de stari chiar daca a trecut mai mult de o luna de la nastere, insa nu este.
Doctor Bobbie Posmontier, profesor la Drexel University din Philadelphia, spune ca orice stare neplacuta care dureaza mai mult de doua saptamani este una anormala, iar persoanele care nu sufera de depresie gasesc moduri de a recupera lipsa somnului. Este important sa se faca diferenta dintre depresia de dupa nastere si schimbarile bruste de dispozitie care pot fi considerate normale in anumite limite. Tristetea ce apare la incheierea sarcinii dispare de obicei dupa aproximativ 10 zile, insa in cazul in care aceasta continua sau simptomele se agraveaza, apare depresia postnatala.
De ce apare depresia postpartum?
Exista o serie de factori care pot creste riscul de a avea depresie postpartum. Daca proaspata mama a suferit de depresie inante de a ramane insarcinata, sunt sanse mari ca depresia sa revina odata cu nasterea. Si in timpul sarcinii pot aparea semne care arata o eventuala depresie: anxietatea sau starile de tristete ce apar in al doilea sau cel de-al treilea trimestru sunt promotori ai depresiei postnatale.
De asemenea, si persoanele care au suferit de depresie postpartum dupa sarcinile anterioare sunt predispuse acestui dezechilibru. Factori precum lipsa sprijinului din partea partenerului si a familiei, imbolnavirea bebelusului, stresul cauzat de aspectul financiar si orice alt tip de problema personala pot duce la agravarea depresiei.
Cum sa treci cu bine peste depresia de dupa nastere?
Persoanele care sufera de depresie postnatala trebuie sa stie ca aceasta se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar si prin consiliere. In cazurile in care depresia nu se manifesta intr-un mod foarte puternic, simpla consiliere si ajutorul din partea familiei poate fi de ajuns pentru a trece mai usor peste starile depresive. Consilierea ofera sprijin emotional atat pentru mama, cat si pentru partenerul de viata, ajutand la rezolvarea problemelor aparute. De asemenea, un specialist va poate prescrie antidepresive care sa fie sigure in perioada alaptarii.
Importante in tratarea depresiei sunt alimentatia sanatoasa, somnul si miscarea. Incercati sa nu va indepartati de familie sau de partenerul de viata, ci sa le cereti ajutorul atunci cand aveti nevoie, in special pe timpul noptii. Un alt ajutor poate veni din partea unei dadace cu experienta in cresterea noilor-nascuti, dar si prin cursurile de parenting sau de masaj pentru bebelusi.
Platforma online www.depresiv.ro reprezintă un punct solid de sprijin pentru cei care suferă de depresie, oferind informaţii complexe despre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia unor astfel de dispoziţii, de către specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei. Astfel, puteţi consulta platforma pentru a cunoaşte mai multe detalii despre apariţia depresiei, fie atunci când va confruntaţi personal cu aceasta sau când cei dragi prezintă simptomele specifice.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…