Din cuprinsul articolului
Cancerul colorectal afecteaza intestinul gros si este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 470.000 pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 57.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului colorectal in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 220.000 de pacienti pe an.
Ce este cancerul colorectal?
Colonul si rectul sunt parti ale intestinului gros. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si depoziteaza materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale, care sunt eliminate din organism. Prima portiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul colorectal este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.
Dr. Marian Radu-Corneliu: „Nu exista un factor clar care sa determine aparitia cancerului colorectal. Exista foarte multi factori favorizanti. Exista factori favorizanti pe care ii putem influenta noi, exista factori favorizanti care nu depind de vointa noastra. Din cei care nu depind de vointa noastra as putea aminti istoricul familial de cancere digestive, de cancere colorectale, istoric personal de cancere colorectale. Exista niste boli cu transmitere genetica care reprezinta factori de risc pentru cancerul colorectal, cum ar fi sindromul Lynch sau polipoza familiala. Exista istoric de radioterapie in antecedente pentru alte tipuri de cancer.
Factorii pe care insa noi ii putem controla sunt cei mai importanti pentru ca depind de noi. Ei sunt legati in primul rând de alimentatie. Alimentatia care trebuie sa fie bogata in fibre, care trebuie sa fie saraca in grasimi si mai saraca in carne rosie, mai ales carne rosie inalt procesata. Este vorba de prajeli, este vorba de afumaturi, de carne foarte sarata.
Alti factori pe care ii putem influenta direct sunt legati de obezitate, de efortul, de miscarea fizica pe care o putem face in fiecare zi. Sunt legati de controlul diabetului. Persoanele care au diabet se considera ca sunt predispuse spre a face un cancer colorectal. Am putea deasemenea aminti fumatul. Fumatul este un factor de risc pentru aparitia acestui tip de cancer, iar consumul excesiv de alcool este considerat semnificativ statistic, ca fiind responsabil de o parte din cazurile de cancer colorectal.”
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…