Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer este o afecțiune progresivă a creierului care afectează memoria, gândirea și comportamentul unei persoane. Cauzele exacte ale apariției bolii Alzheimer nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că este rezultatul unei combinații complexe de factori, inclusiv genetici, biologici și de mediu.
Principalele teorii privind apariția bolii Alzheimer includ:
Dementa de tip Alzheimer este o boala complexa si pana acum nu s-a descoperit niciun medicament care sa o vindece sau sa ii incetineasca evolutia. In schimb, exista diverse scheme de medicatie care contribuie la tratarea simptomelor bolii.
Bolnavii de Alzheimer au un continut redus de acetilcolina (o substanta organica secretata de terminatiile fibrelor nervoase; acetilcolina permite comunicarea intre celule nervoase) in creier, asa ca trebuie sa primeasca niste medicamente care sa contribuie la cresterea nivelului de acetilcolina. Respectivele medicamente blocheaza enzimele care descompun acetilcolina (acetilcolinesteraza si butirilcolinesteraza). Impiedicarea celor doua enzime sa actioneze determina majorarea nivelului de acetilcolina din creier. Inhibitorii de colinesteraze pot sa amelioreze cateva dintre simptomele bolnavilor de Alzheimer, cum ar fi agitatia si depresia.
Inhibitorii de colinesteraze prescrisi de obicei de catre medici, ca forma de tratament pentru pacientii cu Alzheimer sunt:
– rivastigmina – o substanta activa eficienta in primele doua etape de evolutie ale bolii;
– galantamina – o substanta activa care, asemenea rivastigminei, se recomanda in primele doua faze de evolutie ale maladiei;
– clorhidrat de donepezil – o substanta activa care se poate folosi in toate etapele de evolutie ale dementei Alzheimer;
– clorhidratul de memantina – o substanta activa, indicata pentru tratamentul Alzheimer in etapele intermediara si finala ale evolutiei bolii; clorhidratul de memantina poate fi administrat si in combinatie cu clorhidratul de donepezil.
Inhibitorii de colinesteraze pot avea urmatoarele efecte adverse asupra bolnavilor de Alzheimer: varsaturi, constipatie, respiratie dificila, ameteli, dureri de cap, tulburari de echilibru, somnolenta, oboseala, confuzie si halucinatii.
In afara inhibitorilor de colinesteraze, specialistii pot include in schemele de tratament pentru boala Alzheimer si antidepresive (pentru amelioarea anumitor simptome comportamentale), pastile pentru somn si medicamente anti anxietate.
In ultima perioada, tot mai multe suplimente si medicamente pe baza de plante sunt promovate pe piata drept remedii pentru prevenirea instalarii bolii si incetinirea evolutiei maladiei. Suplimentele si medicamentele in cauza contin, printre altele, ulei de cocos, coenzima Q10 si ginkgo biloba. Din nefericire pentru bolnavii de Alzheimer, nu au fost efectuate studii elaborate care sa dovedeasca eficienta suplimentelor si alimentelor pe baza de plante.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…