Din cuprinsul articolului
In esofag exista vene care fac legatura intre venele ce duc sangele la ficat si o mare vena de langa inima – vena cava inferioara. In mod normal sangele circula prin aceste vene, care nu se vad la endoscopia digestiva superioara.
Daca presiunea in aceste vene creste, asa cum se intampla in cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub forma de varice, care se vad la endoscopia digestiva superioara – vezi imaginea alaturata-.
Tot din aceasta cauza (nodulii cirotici), are loc si marirea splinei in ciroza.
Varicele pot sa apara la esofag in mai multe boli, cele mai frecvente fiind:
De obicei pacientii care au varice la esofag au ciroza hepatica, dar varice pot fi si in boli de inima, tumori hepatice mari sau boala alcoolica a ficatului..
In functie de marirea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.
In lipsa tratamentului si a regimului, marimea varicelor esofagiene poate creste progresiv, existand riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omora jumatate din cei ce au aceasta problema.
Ruperea varicelor esofagiene poate sa dea urmatoarele simptome:
Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatica cunoscuta, si prezinta unele dintre simptomele de mai sus. La examinarea sa, medicul constata semnele cirozei, analizele arata modificari ca in ciroza hapatica (anemie, leucocite si trombocite scazute, scaderea colesterolului, protrombinei si albuminei, etc), ecografia poate sa arate marirea splinei, ascita si ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestiva superioara
Tratamentul varicelor esofagiene rupte este obligatoriu, deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar daca este efectuat corect si la timp.
De retinut
Sansa teoretica de a scapa cu viata in cazul unui pacient cu ruptura de varice esofagiene, este de cca 50-60% cu tratament corect.
Ce regim alimentar trebuie sa tii in caz de varice esofagiene?
Regimul unui anumit pacient trebuie personalizat, si il poate prescrie doar medicul care cunoaste persoana (pacientul) respectiv.
Sursa: hepatite.ro.
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…
Prognoza meteo completă. În zilele următoare, România va resimți o răcire bruscă a vremii, temperaturile…
Pentru cei care își doresc să prevină și să diminueze semnele îmbătrânirii, tratamentul antirid Sculptra…
Zodii norocoase în noiembrie. Intrarea în luna noiembrie promite o perioadă deosebit de norocoasă pentru…