Sari la conținut

De ce apar sângerările nazale și cum le poți opri

alergia la acarieni

Sângerările nazale nu pun viața în pericol și nu semnalează o afecțiune gravă întotdeauna. Cu toate acestea, dacă hemoragia nazală persistă sau nu se oprește după puțin timp este necesar să găsești patologia de bază.

Nările sunt o zonă a corpului intens vascularizată. Astfel, atunci când unul dintre vasele de sânge care alimentează mucoasa nazală se rupe, sângele curge din interiorul nărilor, spre exterior.

Principalele cauze ale sângerărilor nazale

Hipertensiunea arterială necontrolată poate provoca sângerarea nasului. Este un mecanism de apărare a organismului, întrucât, în cazul hemoragiilor tensiunea arterială este ușor redusă. Astfel, prin sângerarea nazală, organismul încearcă să aducă tensiunea arterială la valorile normale.

La tineri, traumatismele și bolile hematologice sunt cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale. Printre cauzele care complică tabloul se numără fibromul nazofaringian și polipul hemoragic al septului.

Altă cauză des întâlnită pentru declanșarea sângerărilor nazale este expunerea prelungită la lumina soarelui.

De asemenea, altudinile înalte pot duce la hemoragiile nazale.

Lipsa vitaninei C. Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale este lipsa vitaminei C în organism. Această vitamină ajută la întărirea capilarelor nazale și, atunci când este găsită în cantități insuficiente, pot apărea sângerări, scrie dozadesanatate.ro.

Alte cauze:

  • patologii mai grave
  • Boală hepatică
  • Tumoră benignă sau malignă
  • Leucemie

Ce poți face pentru a opri o sângerare nazală?

Acoperă nasul, aplicând o ușoară presiune cu degetele pe nări. Apleacă-te înainte.

Este important să nu lași capul pe spate sau să te întinzi, deoarece ambele poziții te fac să înghiți sângele. Dacă sângerarea nu se oprește în câteva minute, mergi la un centru medical de urgență.

Dacă sângerarea s-a oprit, în următoarele ore vei evita să faci efort și să iei medicamente cu efecte anticoagulante sau antiagregante plachetare, precum aspirina. De asemenea, nu sufla nasul cu forță.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel