Din cuprinsul articolului
Tipuri de colorații (pete) apărute pe dinți, cauzele și efectele acestora asupra dinților, explicate de dr. Anca Stănescu, medic stomatolog, competență în pedodonție
Prima și cea mai des întâlnită este pata cretoasa și poate fi întâlnită la copii, adolescenți și adulți. Petele sunt pe dinte de la apariția lui pe arcada, dintele erupe având deja petele pe el (distrofii dentare) sau pot apărea după o perioadă de timp în care dintele arată normal. Unele dintre acestea pot deranja doar estetic fără să afecteze dintele. Dar mai sunt și petele care afectează smalțul dintelui își schimbă culoarea și apar din cauza pierderii substanțelor minerale din structura smalțului.
Aceste pete sunt carii incipiente, de culoare alb opac și sunt acoperite de smalț neted și lucios, dur, aparent sănătos.
Cauzele apariției acestora sunt lipsa igienei orale și consumul prea mare de zahăr.
Ce putem face pentru a preveni apariția petelor albe?
– igiena bucală corectă,
– folosirea pastei de dinți cu fluor,
– modificarea dietei prin limitarea conținutului de dulciuri și sucuri acidulate, ceaiuri îndulcite și lapte.
Colorațiile galbene pe dinți sunt datorate tratamentelor cu tetraciclină până la vârsta de 6-7ani (vârstă la care se încheie mineralizarea dinților) sau sunt întâlnite la copiii ai căror mame au primit în timpul sarcinii tratament cu tetraciclină.
Tratamentul constă în aplicarea coroanelor dentare fizionomice sau tehnici vitale de albire dentară.
Colorațiile negre sau petele negre ce apar în jurul coletului dintelui (aproape de gingie), sunt de fapt colorații externe produse de o bacterie cromogenă anaerobă fiind foarte aderentă pe dinte iar dacă nu se intervine pot să acopere dintele în totalitate. Această bacterie se hrănește cu fierul rezultat din saliva și alimentele consumate, iar o igienă precară poate favoriza și influența acest proces de apariție al colorațiilor.
Dacă această pată nu se îndepărtează în totalitate ele reapar, partea bună este că nu dăunează din punct de vedere al sănătății, ci doar din punct de vedere estetic.
Tratamentul consta într-o igienizare completă la medicul stomatolog.
Fluoroza
Apare atunci când cantități mari de fluor sunt ingerate în perioada în care dinții încă se dezvoltă.
Cu toate că fluorul ajută la întărirea dinților, în cantități prea mari poate avea efecte negative, cauzând colorarea dinților de la pete albe până la pete maro. Formele ușoare de fluoroză pot fi ușor tratate prin albire dentară.
Cel mai bun tratament pentru aceste colorații este și rămâne, prevenția. De aceea, este important ca părintele să vină cu copilul la prima vizită de acomodare și apoi la 6 luni la controlul de rutină la medicul stomatolog încă de la apariția primului dințisor.