De ce apar palpitațiile. Cauze și soluții

De ce apar palpitațiile. Palpitaţiile sunt considerate de mulţi dintre noi o problemă gravă şi deseori ne gândim că avem probleme cu inima. Cu toate că, de cele mai multe ori, nu afecţiunile cardiace sunt cauza lor (mai ales la adulţii sănătoşi), palpitaţiile nu trebuie neglijate.

Astfel, este nevoie de un consult de specialitate, pentru a exclude orice suspiciune, mai ales dacă palpitaţiile se produc cu repetiţie. Până a ajunge la medic, este bine să notăm ora la care palpitaţiile apar, durata acestora, dacă bătăile sunt regulate sau nu şi câte astfel de bătăi anormale apar într-un minut, de pildă.

În stare de repaus, ritmul cardiac normal este cuprins între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Palpitaţiile pot apărea în cadrul unor tulburări precum scăderea (bradicardie) ori creşterea (tahicardie) ritmului cardiac sau al bătăilor neregulate ale inimii (aritmie).

La  persoanele sănătoase, aceste palpitații pot fi cauzate de oboseală, stres sau chiar de dezechilibre minerale.

De ce apar palpitațiile

Indiferent că ne referim la consumul în exces de cafea, alcool sau băuturi energizante, aceste lichide pot fi una dintre cauzele apariției palpitațiilor. Consumul a mai mult de 2 cești de cafea pe zi împiedică asimilarea calciului, fapt care în timp poate favoriza apariția osteoporozei.

Afecțiuni ale inimii

Palpitațiile pot să fie un prim simptom al unei boli cardiovasculare. Este important ca în cazul în care acestea persistă să te adresezi unui medic de specialitate. Deseori pot ascunde tulburări de ritm cardiac sau o cardiopatie ischemică.

Hipertiroidism

Alimentația joacă un rol extrem de important în buna desfășurare a activității organismului.

Dacă nu ai schimbat nimic în regimul tău alimentar în ultima perioadă, iar palpitațiile sunt din ce în ce mai prezente, atunci  este cazul să mergi la medic și să verifici starea de funcționare a glandei tiroide. Printre simptomele hipertiroidismului se regăsesc și palpitațiile frecvente.

Anemie

Un dezechilibru alimentar produce efecte negative pe termen lung asupra întregului organism.

O anemie poate fi cauza palpitațiilor pe care le simți, deoarece când un singur aliment lipsește constant din alimentația ta, sau corpul nu îl asimilează , semnalele nu întârzie să apară.

Boli psihice

Nimic nu este mai dăunător pentru sănătatea organismului tău decât stresul psihic  meținut pe perioade lungi de timp, nevroza, sau chiar și hipocondria (teama de boli)

Alte simptome asociate

În cazul în care, pe lângă palpitații, simți constant zgomote în urechi, ai vederea încețoșată sau ai stări de anxietate, de lipotimie (leșin), este cazul să te prezinți la medicul specialist pentru un examen de specialitate.

EKG-ul, prima analiză indicată

Pentru diagnosticul corect, medicul cardiolog va recomanda unele analize.  Electrocardiograma (EKG) presupune înregistrarea activităţii sistemului electric al inimii, iar rezultate concludente se obţin dacă această analiză este efectuată chiar în timpul produceruii palpitaţiilor.

Dacă acestea apar zilnic, medicul poate recomanda monitorizarea continuă Holter. Aceasta presupune ca pacientul să poarte o casetă timp de 24, în timpul activităţilor zilnice, urmând indicaţiile medicului. Pentru aflarea diagnosticului, mai poate fi nevoie şi de test de efort, de analize sangvine, de ecocardiogramă şi de angiografie.

Tratamentul palpitaţiilor depinde de cauza acestora. Reducerea consumului de excitante (cafea, alcool), eliminarea pe cât se poate a stresului, relaxarea şi practicarea unei activităţi fizice uşoare pot duce la dispariţia palpitaţiilor. În funcţie de diagnostic, medicul poate recomanda şi tratament medicamentos.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

48 de secunde ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

31 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: