Sari la conținut

De ce apar palpitațiile?

O cauza frecventa pentru vizita la cardiolog o reprezinta palpitatiile. In cazul persoanelor sanatoase, palpitatiile sunt cauzate de oboseala, stres prelungit, dezechilibre minerale. Si consumul in exces de cafea, alcool, bauturi energizante poate determina palpitatii. In aceste cazuri, de cele mai multe ori nu se identifica la ecografia cardiaca anomalii majore, uneori mici modificari ale unei valve cardiace care nu realizeaza o inchidere completa. Trebuie eliminat factorul care determina palpitatiile, prognosticul pe termen lung fiind bun si legat doar de gradul de disconfort pe care pacientul il resimte.

La polul opus sunt disfunctiile tiroidiene, anomaliile cardiace importante- dilatari ale cavitatilor, disfunctii ale miocardului (muschiul inimii), disfunctii severe ale unor valve cardiace, anomalii congenitale,  caz in care prognosticul depinde si de boala de baza, care trebuie tratata, dar si de tipul aritmiei.

Daca vorbim de riscul aritmiei in sine, extrasistolele rare si care apar pe o inima normala au un risc scazut. Ele sunt cele mai frecvente forme de aritmie si sunt resimtite ca o pauza in ritmul inimii, urmata de o bataie mai puternica. Multe persoane sanatoase prezinta cateva extrasistole in cursul zilei, pe care nu le simt. Tot cu risc redus este si tahicardia sinusala – ritmul normal al inimii, dar mult mai accelerat.

Fibrilatia atriala este resimtita ca un ritm rapid, complet neregulat. Necesita un tratament specific si presupune riscuri mai mari- formarea de cheaguri de sange in interiorul inimii, care pot migra in circulatia cerebrala determinand accident vascular cerebral. Poate aparea si pe cord normal, dar de cele mai multe ori in contextul altor afectiuni. Tahicardia ventriculara este o aritmie cu risc crescut, poate determina pierderea starii de constienta si poate evolua spre fibrilatie ventriculara si stop cardiac.

In cazul tuturor acestor tulburari de ritm, trebuie identificat tipul aritmiei si cauza (cardiaca sau noncardiaca). Tratamentul este cel mai adesea medicamentos, dar in anumite situatii este necesara o procedura de ablatie. Aceasta este o metoda invaziva, care presupune si anumite riscuri, dar care poate scuti pacientul de un tratament medicamentos de lunga durata. In cazul aritmiilor severe, care duc la pierderea starii de constienta, poate fi necesara si aplicarea de socuri electrice.

Asadar, palpitatiile pot ascunde de la banale extrasistole pana la aritmii severe, trebuie cautata intotdeauna cauza, iar tratamentul si prognosticul difera in functie de tipul aritmiei si de prezenta sau absenta unei boli cardiace.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel