Sari la conținut

De ce apar efectele secundare după vaccinul ARN mesager?

vaccin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccin

Cercetătorii australieni au identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca reacții adverse precum febră și dureri de cap, într-un studiu care ar putea duce la îmbunătățirea eficienței acestora.

Publicat de Institutul Peter Doherty și Universitatea RMIT din Melbourne, studiul reprezintă prima analiză detaliată a modului în care vaccinurile ARNm circulă și se descompun în fluxul sanguin uman.

Vaccinurile ARNm sunt concepute să rămână în ganglionii limfatici pentru a produce anticorpi care să combată infecțiile. Totuși, analiza a arătat că o cantitate mică de vaccin ajunge în sânge, ceea ce poate contribui la apariția efectelor secundare.

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul a inclus analiza a 156 de probe de sânge de la 19 persoane timp de 28 de zile după administrarea unei doze de rapel, transmite agenția de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Primele vaccinuri ARNm au fost aprobate împotriva COVID-19

Yi Ju, cercetător la Universitatea RMIT, a explicat că variația cantității de vaccin care ajunge în sânge poate declanșa răspunsuri inflamatorii, ceea ce explică simptome precum febra și durerile de cap.

Primele vaccinuri ARNm au fost aprobate împotriva COVID-19 în 2020 și folosesc instrucțiuni genetice pentru a stimula răspunsul imunitar.

De atunci, tehnologia a fost utilizată și pentru dezvoltarea unor terapii pentru alte boli, inclusiv cancerul. Cercetătorii consideră că aceste descoperiri pot contribui la crearea unor vaccinuri ARNm mai sigure și mai eficiente.

Cum funcţionează vaccinul ARNm?

Experţii susţin că vaccinul ARNm nu interactioneaza si nu modifica ADN-ul celulelor din organism. Spre deosebire de producerea altor tipuri de vaccin, care dureaza relativ mult, vaccinurile cu ARNm au nevoie doar de genomul (codul genetic) al virusului impotriva caruia trebuie sa asigure protectia.

Calea de administrarea a vaccinurilor de tip ARNm este importantă pentru capacitatea de producere antigenului de interes și potența răspunsului imun indus. În funcție de localizarea dorită a expresiei antigenului, vaccinurile ARNm se pot administra local sau sistemic. Injectarea directă intramusculară, intradermică sau subcutanată reprezintă calea preferată în cazul bolilor infecțioase.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel