Meteorosensibilitatea reprezinta amplificarea simptomatologiei unor boli la variatiile atmosferice, in sensul amplificarii expresiei clinice a bolii ce poate evolua dupa o prima etapa de adaptare spre situatii de decompensare agravante.
Meteodependenta este de trei ori mai frecventa la femei decit la barbati. Nu trebuie sa ne speriem insa si sa credem ca schimbarea vremii ne imbolnaveste. Ea doar accentueaza anumite suferinte latente, pe care le avem deja.
Durerile de cap, ametelile, starea de slabiciune, durerile de articulații, crizele reumatice, nervozitatea sau transpiratiile excesive sint cele mai frecvente simptome resimtite de persoanele meteodependente. Manifestarile difera de la o persoana la alta si cresc in intensitate o data cu virsta si bolile pe care le are fiecare bolnav.
Un exemplu de suferinta influentata de perturbarile atmosferice este artroza. Durerea este una dintre cele mai precoce simptome ale artrozei. In aceasta boala, modificarile osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului sa resimta perturbarile atmosferice si durerea sa fie mai intensa.
Cele mai frecvente localizari ale artrozei sint articulatiile coloanei vertebrale, genunchii, articulatiile coxofemurale si unele articulatii de la nivelul degetelor miinilor sau picioarelor. Sint citeva articulatii care nu sint afectate de artroza. Acestea sint articulatiile pumnului, gleznei, cotului. In afara de durerea agravata de frig, umezeala si eforturi fizice, pacientii cu artroza mai remarca limitarea miscarilor articulare si chiar deformarea articulatiilor afectate. Durerile articulare aparute odata cu perturbarile atmosferice orienteaza diagnosticul spre artroza si elimina suspiciunile unor severe boli inflamatoare, precum poliartrita reumatoida.
„Am dureri insuportabile când se schimbă vremea”
Expunerea prelungita la frig poate declansa o criza reumatica sau un spasm vascular la nivelul degetelor miinii sau picioarelor. Nu numai frigul si umezeala fac rau in bolile reumatice. Expunerea la soare sau la raze ultraviolete poate contribui la declansarea lupusului eritematos sistemic, in special la femeile tinere cu predispozitie genetica pentru aceasta boala.
„Sufăr de spondilită anchilozantă şi, în momentul în care se schimbă vremea, durerile mele sunt aproape insuportabile, merg până spre paralizie, nu scap de puseu decât cu calmante cât se poate de puternice, iar unguentele sunt de multe ori apă de ploaie. Rigiditatea coloanei, a mişcărilor este redusă aproape la maximum. Eu simt trecerea de la o stare a vremii la alta cu multe ore înainte, uneori chiar zile”, povesteşte Elena Constantin, în vârstă de 41 de ani.
Ea se mai plânge că aceste stări sunt însoţite şi de nervozitate, irascibilitate, pe care le poate stăpâni cu greu, iar, la serviciu, randamentul este mult scăzut.
Pacienţii reumatici resimt prin dureri articulare schimbările de presiune cu mult timp înainte de a se întâmpla, dar nu ştim mecanismul. Bolnavii trebuie să se trateze în funcţie de simptome, iar pentru dureri, cel mai la îndemână sunt analgezicele, însă gimnastica medicală este cel mai important medicament“, a explicat Carina Mihai, medic reumatolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti
In cazul artrozei, trebuie sa se evite frigul, umezeala, iar in momentul aparitiei durerii este indicata folosirea medicamentelor antialgice de tip paracetamol, tramadol sau antiinflamatoare nesteroidiene, numai cu prescriptie medicala. Spasmul vascular indus de frig poate fi contracarat prin folosirea manusilor, oprirea fumatului si administrarea de medicamente vasodilatatoare. Pacientilor cu lupus eritematos sistemic li se recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de creme protectoare pentru ultraviolete cu factor de protectie mai mare de 25.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…