De ce apar chisturile mamare? Când trebuie să mergi de urgenţă la medic

Din cuprinsul articolului

Un chist mamar este o afecțiune frecventă care apare la femei indiferent de vârstă. Chisturile sunt săculeţi plini cu lichid care se formează în glanda sânului și sunt de obicei benigne.

Aceste formaţiuni pot varia în dimensiuni de la 1 mm la câțiva centimetri în diametru și pot fi unice sau multiple ca număr. Când este apăsat, chistul se simte ca un balon plin cu apă, deși în unele cazuri poate avea și o consistență mai fermă.

Acestea formaţiuni glandulare sunt de obicei descoperite la palpare, putând fi diagnosticate în urma unui consult completat de examen ecografic. Ele pot apărea din cauza blocării canalelor glandelor mamare.

Cu toate acestea, în cazul chisturilor de dimensiuni mari și care prezintă disconfort, poate fi necesară drenarea lichidului care s-a adunat în chist. Este caracteristic chisturilor mamare că apar adesea la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, deși pot fi întâlnite și la alte grupe de vârstă.

Chisturile dispar de obicei după intrarea în menopauză, iar cauza suspectată a apariției lor este cantitatea crescută de hormon estrogen din corpul femeilor. Unul dintre mijloacele de prevenire a reapariției lor este luarea de contraceptive orale, care ajută și la prevenirea sarcinii nedorite.

Tratamente

În cele mai multe cazuri, chisturile nu necesită tratament specific și dispar de la sine în timp. Potrivit specialiştilor citaţi de institutulsanului.ro, chisturile de mici dimensiuni, cu grad de risc redus nu necesită mai mult decât control periodic, pentru monitorizare.

Cele de dimensiuni mai mari pot necesita efectuarea unei puncții aspirative pentru a obține decompresie și pentru analiza lichidului. Uneori, se poate impune și excizia chirurgicală.

În cazul chisturilor mamare complexe, se efectuează biopsia sau a excizia chirurgicală, cu scopul reducerii riscului dezvoltării unui diagnostic oncologic.

Medicii atrag atenţia că este important ca femeile să se autoexamineze în mod regulat și să acorde atenție oricărei modifări apărute la nivelul sânului sau la senzațiile neobişnuite în această zonă. La orice semn sau simptom se recomandă consultarea unui medic pentru diagnostic și tratament.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: