Pentru unii ereditare, pentru altii efect al imbatranirii, oboselii, stresului, slabitului sau alimentatiei dezechilibrate, cearcanele sunt de cele mai multe ori un motiv de frustrare pentru cei care nu pot scapa de ele, orice ar face.
Atunci cand pungile de sub ochi apar dupa o noapte nedormita sau o sesiune prelungita de stat cu ochii in calculator, nu trebuie sa va ingrijorati deoarece acestea vor disparea a doua sau a treia zi.
„Daca cearcanele sunt insa prezente zi de zi, este cazul sa nu le mai tratati cu resemnare si indiferenta, pentru ca din fericire exista solutii rapide si sigure pentru estomparea lor pe termen indelungat.”, declara medicul estetician Vangelis Vasalos.
De ce apar cearcanele si ce diferenta exista intre acestea si pungile de sub ochi?
Initial, cearcanele apar dupa o perioada de nesomn sau suprasolicitare a ochiilor, dar cu timpul pot deveni permanente. Motivul principal este acela ca lichidele nu mai sunt evacuate corect in exteriorul organismului.
„De asemenea, persoanele care nu au grasime in pometi sau pometi bine conturati sunt mult mai predispuse la a avea cearcane pentru ca in cazul lor pielea se lasa pe masura ce inainteaza in varsta sau slabesc, avand ca efect aparitia cercurilor vinete din jurul ochilor.”, mentioneaza chirurgul estetician Vangelis Vasalos.
Odihna insuficienta si aportul scazut de lichide favorizeaza nu doar aparitia cearcanelor, ci si a pungilor de sub ochi, care pot fi semnul unor afectiuni renale, endocrine sau hepatice. De aceea, in functie de antecedente, este recomandat sa mergi la un consult urologic, endocrinologic sau de medicina interna pentru a afla cauza instalarii pungilor inestetice.
Cum poti scapa de cercane si pungile de sub ochi vechi si bine conturate?
Daca te-ai saturat sa aplici zi de zi tone de fond de ten si anticearcan pentru a estompa sau reduce cercanele si/sau pungile de sub ochi, exista si o solutie permanenta: interventiile de ordin estetic.
De exemplu, zona vanata din jurul ochilor se poate diminua in intensitate cu ajutorul microabraziunii, un peeling cu substante care albesc pielea.
Insa, cea mai rapida metoda de atenuare a cearcanelor, chiar daca nu le vindeca definitiv, ramane injectarea cu acid hailuronic. Acest gen de interventie trebuie repetat o data la aproximativ 9 luni, deoarece efectul acidului hialuronic dispare dupa aceasta perioada. Pretul unei interventii este de 250 euro pentru 1mm de substanta injectata.
De asemenea, pungile pot fi indepartate si prin blefaroplastie, o interventie chirurgicala prin care se umplu santurile prin reasezarea tesuturilor si repozitionarea grasimii. Acest gen de procedura este recomandata persoanelor care au implinit varsta de 35 de ani. Pretul unei interventii este de aproximativ 1.600 euro.
O alta metoda care ar putea sa va scape de acest complex este injectarea cu grasime proprie sub anestezie generala sau locala. Pentru acest lucru se efectueaza mai intai recoltarea grasimii, apoi aceasta este preparata – centrifugata sau decantata pentru a se indeparta celulele grase de lichidul in exces si in cele din urma are loc injectarea propriu-zisa. Pretul este de aproximativ 600 euro per sedinta, procedura este indicat sa se repete la interval de 1-2 ani de la prima injectare.
„Pentru a pastra efectele acestor intervetii cat mai mult timp, trebuie sa va hidratati corect, obligatoriu cu 3 litri de lichide pe zi si din cand in cand puteti apela la suplimente ce contin vitamine si antioxidanti ce favorizeaza microcirculatia.”, a conchis esteticianul Vangelis Vasalos.