Categories: Ştiri sănătate

De ce anumite tulpini ale coronavirusului sunt considerate „îngrijorătoare”? Iată câte tulpini sunt ținute sub observație de OMS!

Anumite tulpini ale coronavirusului devin „variante îngrijorătoare” în urma mutațiilor pe care acestea le suferă. Acestea pot fi mai rezistente în fața tratamentelor, inclusiv a vaccinurilor anti-COVID, și se pot transmite cu până la 70% mai rapid. 

Apariția numeroaselor variante de coronavirus ridică multe întrebări cercetătorilor. Deși unele nu prezintă niciun pericol și nu modifică în mod substanțial structura sau modul în care virusul afectează organismul (numite numai variate de interes), alte variante pot fi considerate un pericol (numite variante îngrijorătoare).

Acestea se pot transmite mult mai ușor, având un potențial de a infecta mai multe persoane, într-un timp mult mai scurt. De asemenea, pot fi rezistente în fața tratamentelor și vaccinurilor, fiind o mutație îngrijorătoare pentru cercetători.

În momentul în care o „variantă de interes” devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în „variantă îngrijorătoare”, cum sunt tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană, scrie Agerpres, citat de Digi24.

Câte tulpini ale coronavirusului sunt în atenția Organizației Mondiale a Sănătății?

Variante îngrijorătoare

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind „variante îngrijorătoare” (Variant of Concern – VOC) la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de „varianta braziliană”).

La data de 27 aprilie, aceste variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în categoria VOC din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o fac mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Variante de interes

O altă categorie este cea a „variantelor de interes” (Variant of Interest – VOI), ale căror caracteristici genetice au potenţialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat şapte „variante de interes” la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marţi, este varianta reperată iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte „variante de interes” au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

14 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

34 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

55 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: