Sari la conținut

De ce anumite tulpini ale coronavirusului sunt considerate „îngrijorătoare”? Iată câte tulpini sunt ținute sub observație de OMS!

Anumite tulpini ale coronavirusului devin „variante îngrijorătoare” în urma mutațiilor pe care acestea le suferă. Acestea pot fi mai rezistente în fața tratamentelor, inclusiv a vaccinurilor anti-COVID, și se pot transmite cu până la 70% mai rapid. 

Apariția numeroaselor variante de coronavirus ridică multe întrebări cercetătorilor. Deși unele nu prezintă niciun pericol și nu modifică în mod substanțial structura sau modul în care virusul afectează organismul (numite numai variate de interes), alte variante pot fi considerate un pericol (numite variante îngrijorătoare).

Acestea se pot transmite mult mai ușor, având un potențial de a infecta mai multe persoane, într-un timp mult mai scurt. De asemenea, pot fi rezistente în fața tratamentelor și vaccinurilor, fiind o mutație îngrijorătoare pentru cercetători.

În momentul în care o „variantă de interes” devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în „variantă îngrijorătoare”, cum sunt tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană, scrie Agerpres, citat de Digi24.

Câte tulpini ale coronavirusului sunt în atenția Organizației Mondiale a Sănătății?

Variante îngrijorătoare

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind „variante îngrijorătoare” (Variant of Concern – VOC) la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de „varianta braziliană”).

La data de 27 aprilie, aceste variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în categoria VOC din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o fac mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Variante de interes

O altă categorie este cea a „variantelor de interes” (Variant of Interest – VOI), ale căror caracteristici genetice au potenţialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat şapte „variante de interes” la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marţi, este varianta reperată iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte „variante de interes” au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel