Din cuprinsul articolului
Epiderma este stratul cornos și dur de la suprafață, ale cărui celule trăiesc circa 20 de zile, după care cad și sunt înlocuite de altele. Cercetătorii au descoperit într-un nou studiu că anumite afecţiuni dermatologice pot să se manifeste în unele zone ale corpului în funcţie de caracteristicile pielii.
O echipă de la UC Davis Health, din cadrul universității California (SUA), a studiat în detaliu variațiile în compoziția pielii și modul în care acestea pot contribui la afecțiuni precum psoriazisul și dermatita atopică.
Compoziția pielii este influențată de diverși factori, inclusiv de structura barierei cutanate, de tipurile de celule prezente și de genele pe care acestea le exprimă. De exemplu, pielea feței trebuie să fie subțire și flexibilă pentru a se adapta la expresiile faciale, în timp ce pielea de pe călcâie are nevoie de grosime și rigiditate pentru a suporta forța mersului și pentru a ne proteja împotriva călcării pe obiecte.
Până de curând, nu se știau prea multe despre procesele celulare și moleculare care duc la aceste diferențe. Acum, primul studiu realizat de cercetători în acest sens a folosit tehnici avansate, cum ar fi secvențierea monocelulară, pentru a înțelege modul în care keratinocitele, elementele constitutive ale pielii, diferă în diferite zone ale corpului.
Straturile pielii secretă diferiţi mediatori imuni
Descoperirile au dezvăluit modul în care variațiile de expresie genetică se corelează cu diferențele de compoziție a lipidelor și proteinelor în diferite zone ale corpului, oferind o perspectivă asupra motivelor pentru care pielea umană arată atât de distinct în diferite zone.
„Descoperirea noastră referitoare la faptul că diferite straturi ale pielii secretă diferiți mediatori imuni este un exemplu al modului în care pielea este foarte specializată pentru a interacționa cu sistemul imunitar”, afirmă Antonio Ji-Xu, cercetător la UC Davis, potrivit studiului publicat în revista JCI Insight şi citat de 360medical.ro.
Potrivit acestuia, unii oameni dezvoltă boli de piele, cum ar fi psoriazisul, atunci când există un dezechilibru în moleculele secretate de diferitele straturi ale pielii. Variațiile în compoziția pielii pot explica, de asemenea, de ce anumite boli de piele sunt mai răspândite în anumite zone ale corpului.
Analizând modificările specifice ale lipidelor asociate cu diferite afecțiuni ale pielii, cercetătorii au descoperit că prin analiza lipidelor, colectate de pe o bucată de bandă adezivă aplicată pe piele, ar putea ajuta la diagnosticarea anumitor boli.