Categories: Stil de viaţă

De ce am avut deja vu? Ce explică știința și câte tipuri există

Potrivit Universității din Granada, Spania, între 30% și 96% din populație a avut în viața sa o experiență de déjà vu.

În aceeași ordine de idei, un studiu realizat de Dr. Vernon Neppe sugerează că aproximativ 70% din populația totală a avut o experiență de déjà vu. Este important de reținut că statisticile pot varia în funcție de sursa și de obiectul studiului, astfel încât cifra exactă poate fi dificil de determinat cu precizie.

Ce este déjà vu?

Acest episod misterios este învăluit în mister și paranormal. Știința și metafizica dau un răspuns la acest fenomen în care creierul, într-o fracțiune de secundă, retrăiește un moment care pare să se fi petrecut înainte.

Potrivit lucrărilor efectuate de Guillermo Caravaca Domínguez de la Universitatea din Granada, prin vocea doctorului Vernon Neppe, déjà vu este definit ca fiind „orice impresie subiectivă eronată de familiaritate despre o experiență prezentă, cu un trecut nedefinit”.

Cu alte cuvinte, este sentimentul de a fi experimentat sau trăit anterior o anumită situație, chiar dacă nu se poate identifica în mod clar când sau unde a avut loc în trecut.

Această definiție este oferită de Dr. Vernon Neppe, care a studiat în profunzime fenomenul déjà vu și a propus categorii precum déjà vecu, déjà senti și déjà visité pentru a descrie diferite aspecte ale fenomenului.

Journal of Nervous and Mental Disease a raportat, în cadrul unui studiu, că 76% dintre participanții voluntari au fost de acord că au avut experiența déjà vu. Se crede că ființele umane încep să experimenteze acest fenomen de la vârsta de 6 ani și este mult mai frecvent la tineri și adulți cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

Alte tipuri de déjà vu

sursa foto arhiva doctorul zilei

Conform studiilor propuse de Dr. Vernon Neppe, există trei tipuri de déjà vu sau categorii.

Déjà vu: Acesta este descris ca fiind cel mai asemănător cu déjà vu-ul. În acest caz, persoana are senzația de a fi trăit deja experiența momentului prezent. Este un fel de amintire sau de familiaritate cu situația prezentă.

Déjà senti: Aceasta se referă la senzația de a fi simțit sau trăit deja ceva în trecut. În acest caz, impresia de familiaritate poate fi provocată de o voce sau de un gând care evocă o reminiscență.

Déjà visité: În acest caz, îndoiala este centrată pe un loc pe care persoana crede că l-a mai vizitat înainte. Sentimentul este similar cu cel de a fi fost în acel loc înainte, deși nu își poate aminti cu certitudine când sau în ce împrejurări.

Aceste categorii încearcă să descrie diferite aspecte ale fenomenului déjà vu, oferind o clasificare mai detaliată a experiențelor subiective pe care oamenii le pot avea atunci când experimentează acest sentiment de familiaritate eronată.

Teoria științifică și rațională asupra cauzelor déjà vu-ului

BBC a publicat un interviu cu Dr. Akira O’Connor, psiholog la Universitatea St Andrews din Scoția, în care acesta explică latura științifică a fenomenului.

„O idee este că déjà vu-ul este un fel de „micșorare” a creierului. În același mod în care avem spasme musculare sau oculare, ar putea fi vorba de faptul că partea creierului nostru care trimite semnale legate de familiaritate și memorie funcționează defectuos”, a declarat cercetătorul.

Există multe teorii despre déjà vu, iar știința caută o explicație mult mai precisă și mai rațională pentru acest fenomen, care are încă un drum lung de parcurs și lasă tot mai multe întrebări și mistere de rezolvat.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

19 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

48 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: