Sari la conținut

De ce ajung unele femei să respingă relațiile intime și cum își pot recăpăta libidoul

Cuplu fericit
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru o relatie sanatoasa

Libidou scăzut la femei. Cu toate că un sfert dintre femei suferă de frigiditate, puţine aleg să treacă pragul medicilor şi să ceară ajutor, spre deosebire de bărbaţi, care sunt mai deschişi să ceară ajutor când au probleme de acest gen.

Tulburările intime specifice femeilor au fost mai puţin cercetate decât cele ale bărbaţilor. Specialştii în relații intime explică ce înseamnă de fapt frigiditate, ce e de făcut pentru a scăpa de ea, dar şi cum se explică tendinţa femeilor de a-şi conştientiza problema.

„Nu am chef de relații intime şi nu reuşesc să am orgasm”

„Am 25 de ani şi acum câţiva ani cred că s-a întâmplat ceva pentru că nu reuşesc să am orgasm şi nu am chef de contact intim. Am cel mai tandru şi iubitor prieten din lume, dar tot nu simt nimic. Nu am nicio inhibiţie, nicio fobie, nu sufăr de nicio boală, nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat. Am auzit de diferite remedii naturiste cum ar fi tinctura de ţelină. Ajută?

La medic nu aş vrea să merg pentru că am înţeles că voi fi trimisă la psiholog, dar nu cred că, în cazul meu, frigiditatea are cauze psihologice”, este una dintre miile de mărturisiri disperate de pe forumurile „de specialitate”.

Ca ea sunt milioane de femei şi foarte multe gândesc la fel, majoritatea recunoscându-şi problemele sub paravanul anonimatului.

Specialiştii ţin să le contrazică: majoritatea cazurilor de frigiditate au la bază probleme psihologice, pe care femeile ori nu ştiu, ori se tem, ori nu vor să le recunoască, preferând să scoată ţapi ispăşitori partenerii.

Aversiune sau indiferenţă totală faţă de contactul intime

În termeni generali, frigiditatea este cunoscută drept nivelul scăzut al libidoului la femei sau chiar lipsa acestuia, însă problema merge mai departe, către indiferenţă totală sau chiar aversiune faţă de activitatea intimă. A nu se confunda cu alte disfuncţii intime feminine. De exemplu, dispareunia se manifestă prin apariţia unor dureri în timpul raporturilor intime şi are la bază de cele mai multe ori o cauză organică.

De asemenea, vaginismul este o contracţie involuntară a musculaturii perineale făcând penetrarea dificilă sau chiar imposibilă, şi are la bază în primul rând cauze psihologice.

„Anorgasmia, o altă tulburare intimă feminină, este absenţa totală sau parţială a orgasmului, deşi dorinţă există, spre deosebire de frigiditate, caracterizată şi de lipsa dorinţei”, explică Ana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog.

O femeie care suferă de frigidiatate este automat anorgasmică, dar o femeie anorgasmică nu este automat frigidă.

 Cauze fizice: anomalii genitale, dereglări hormonale, depresie, diabet

Unele femei se nasc cu această tulburare, altele o capătă pe parcurs, din cauza unor nereuşite ale vieţii de cuplu sau traume, în urma unor boli etc. Uneori, la baza disfuncţiei poate sta o combinaţie de cauze fizice şi psihologice. Există o serie de cauze fizice, printre care diferite anomalii ale aparatului genital, probleme endocrine sau hormonale, sau chiar diferite boli: depresie, scleroză multiplă, nevroze sau alte tulburări mintale, diabet, migrene etc.

Primul pas ar fi consultul la medic pentru a descoperi dacă problema este de natură fizică sau psihică. „Foarte multe femei merg pentru prima dată la ginecolog, crezând că problema este doar la nivel local. De fapt, există o multitudine de alţi factori. Dacă este provocată de o boală anume, atunci există şanse de vindecare a frigidităţii prin tratarea cauzei, evident. Însă, uneori, boala poate fi greu de tratat, ceea ce face ca şi problema sexuală să persiste”, explică medicul Ana Mischianu. Dacă se dovedeşte că nu problemele de natură fizică sunt vinovate de tulburarea sexuală, înseamnă că problema este doar „în capul” femeii.

Deşi s-a vehiculat foarte mult timp că anticoncepţionalele scad libidoul femeilor, medicii spun că este doar un mit. „Anticoncepţionalele au un dozaj echilibrat de hormoni, care nu dereglează în nicun fel organismul. Nu există suport ştiinţific, logic pentru asta”, adaugă sexologul.

Educaţie rigidă, teama de sarcină, viaţa de cuplu nefericită

O primă cauză a frigidităţii poate fi educaţia prea rigidă.

„Frigiditatea poate să apară ca o consecinţă a refulării, respectiv a procesului prin care anumite imagini neplăcute pentru persoana respectivă sau care contravin normelor morale sunt împinse din conştiinţă spre inconştient, de unde au tendinţa permanentă de a încerca să iasă la suprafaţă. Corpul se închide apărându-se de inamic.

Viaţa de cuplu presărată cu nemulţumiri este o altă cauză a frigidităţii. În acest caz, psihicul reacţionează ca un bumerang şi refuză pur şi simplu să ne lase să ne simţim bine în timpul unui contact intim cu persoana care este cauza supărărilor”, exemplifică specialistul.

Frigiditatea poate să apară şi dintr-o teamă excesivă de o sarcină nedorită. Şi, cum se ştie, abstinenţa este singura metodă de contracepţie 100% eficientă, unele femei aleg să rezolve problema astfel.

Această cauză este însă dificil de descoperit, întrucât nu foarte multe ajung să o conştientizeze. Psihologul va pune la punct un plan de bătaie în funcţie de caz: dacă problema e din naştere, sau a apărut pe parcurs, dacă problema are de-a face cu partenerul etc. Şansele de vindecare sunt direct proprorţionale cu gradul de înţelegere a partenerului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel