De ce ai senzația de gust amar? Un simptom ascuns al multor afecțiuni. Când trebuie să ceri ajutorul medicului?

Din cuprinsul articolului

Senzația de gust amar poate avea multiple cauze. Uneori, aceasta este provocată de igiena necorespunzătoare a cavității bucale. Totuși, în anumite cazuri, gustul amar poate semnala ceva mai serios.

Gustul amar poate fi un simptom al afecțiunilor ascunse. Pentru a descoperi cauza exactă este important să monitorizezi simptomele: când apar, dacă se ameliorează și cât durează.

Dacă gustul amar nu dispare odată ce te-ai spălat pe dinți și, dimpotrivă, persistă pentru o perioadă de timp, este indicat să ceri ajutorul unui medic.

De ce am gust amar?

De obicei, dacă nu are la bază o suferinţă clinică, senzaţia este temporară şi poate fi eliminată în momentul în care cauza este remediată. Adesea, igiena dentară normală este suficientă pentru a îndepărta problema.

Însă, în cazul în care persistă zile la rând, se impun investigaţii medicale amănunţite deoarece ai putea să suferi de gastrită, diabet sau chiar boli incurabile, notează DC News.

Severitatea gustului amar variază de la un individ la altul. Gustul amar, sau disgeuzia, poate fi cauzat de  infecţii, inflamaţii sau de alţi factori de mediu.

Adesea, gura uscată poate reprezenta o cauză a gustului amar pe care multe persoane îl resimt. Senzația poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, mai ale în cazul urmării unui tratament medicamentos. De asemenea, gustul amar poate fi provocat de boli autoimune sau în cele mai multe cazuri, se datorează fumatului.

Lipsa de salivă este un factor important

Gustul poate suferi o serie de modificări, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat dacă nu avem suficientă salivă în gură. Gustul amar nu este simgura grijă, însă. În lipsa de salivă, sănătatea gingiilor și dinților poate avea de suferit.

Refluxul gastroesofagian poate fi și el o cauză a gustului amărui. Mâncarea deja conține acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură atunci când urcă spre cavitatea bucală.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

19 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

40 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

60 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: