De ce ai cârcei, ţi se bate ochiul sau tresari în somn?

Tresăritul în somn, cârceii, sughiţul, spasmele ochilor şi senzaţia de urechi înfundate afectează atât copiii, cât şi adulţii. Doctorul Sorina Chitic a prezentat, pentru RTV.NET, care sunt explicaţiile medicale ale acestor afecţiuni şi cum pot fi ele tratate.

1. Spasmul pleoapelor

Din cauza stresului, oboselii, a consumului excesiv de tutun şi cofeină sau din cauza lipsei de calciu, se pot produce spasme ale muşchilor pleoapelor. Dacă aceste spasme nu încetează şi sunt tot mai puternice, poate fi vorba despre blefarospasm, o afecţiune neurologică care include mişcări involuntare ale muşchilor din jurul ochilor. În acest caz este recomandat să faceţi un consult la medic.

2. Tresăritul în somn

Tresăritul în somn se produce din cauza nervilor şi a creierului, care încearcă să se relaxeze. O întrerupere a mesajului de relaxare, transmis de creier organismului poate provoca tresărirea membrelor sau a capului. Nu puteţi face nimic pentru prevenirea acestor spasme. Devin motiv de îngrijorare atunci când se întâmplă des.

„La bebeluşi, reflexul acesta de tresărire este oarecum fiziologic până în şase luni şi se numeşte reflexul moro. Este foarte des întâlnit. După şase luni dacă tresăririle acestea sunt destul de dese şi puternice în somn, poate să fie totuşi manifestarea unei afecţiuni, cum ar fi afecţiunea sistemului nervos central sau chiar epilepsie. În această situaţie, noi dirijăm către neurolog. Mai pot apărea nişte spasme mioclonice în timpul somnului la bebeluş care se manifestă printr-un tremur brusc al corpului. Şi acestea dacă sunt foarte puternice, pacientul este dirijat către neurolog.

Mai pot apărea nişte spasme mioclonice în timpul somnului la bebeluş care se manifestă printr-un tremur brusc al corpului. Şi acestea dacă sunt foarte puternice, pacientul este dirijat către neurolog. Uneori pot să apară ceea ce se numesc anumite tremurători datorită unor vise. Şi copiii mici pot să aibă anumite vise, să scâncească, să aibă un tremur al mânuţelor, al picioarelor şi să nu fie neapărat o afecţiune. De obicei sunt inofensive, însă se mai pot asocia la aceste semne anumite simptome, de exemplu cum ar fi buzele şi pieptul să se învineţească sau să nu reacţioneze când vorbeşti cu el sau când încerci să-l trezeşti. Când încerci să-l trezeşti este ca şi cum ar fi inconştient sau tresărirea durează mult şi nu încetează după ce pui mâna pe el şi încerci să-l calmezi sau are o respiraţie foarte rapidă, peste 60 de respiraţii pe minut sau face zgomote puternice în timpul somnului. În această situaţie trebuie să se adreseze părintele medicului cardiolog pentru că poate să fie şi o afecţiune cardiacă”, a declarat Sorina Chitic, medic de familie.

Medicul a mai precizat că în cazul adulţilor „pot să apară aceste tresăriri în timpul somnului la intoxicaţia cu cofeină, intoxicaţia cu alcool, pe fondul stresului şi în sindromul de apnee în somn (o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului)”.

3. Cârceii

Cârceii sunt o problemă des întâlnită. De obicei, aceştia apar atunci când organismul nu are suficient calciu.

Cârceii apar când sunt hipocalcemii, apar în momentul în care sunt şi tulburări circulatorii, o lipsă de oxigenare la nivelul ţesuturilor, dar pot apărea şi în cadrul unor afecţiuni neurologice. Uneori cârceii pot fi confundaţi şi cu convulsiile pe care le are un pacient care are epilepsie. Sunt cârcei care apar în repaus sau sunt aceste crampe musculare care apar după o distanţă la mers, un mic efort. Ei se calmează prin repaus, mai ales când e vorba de tulburări circulatorii”, a explicat medicul.

Potrivit acesteia, cârceii se calmează prin ingestie de calciu sau masând zona respectiva. Mai mult, un duş cald sau fierbinte poate ajuta la relaxarea muşchilor şi la alinarea durerilor. O altă modalitate de a scăpa de cârcei este să pui un pachet de gheaţă pe zona respectivă. Dacă ai cârcel la talpă, întinde piciorul drept şi apoi trage degetele de la picioare spre cap şi masează uşor zona

4. Sughiţul

Sughiţul este manifestarea clinică a contracţiilor spastice apărute la nivelul diafragmei, contracţii ce se repetă de mai multe ori pe minut. Sughiţul este o acţiune involuntară, reflexă, spasmul muscular care stă la baza sughiţului determinând pătrunderea aerului în plămâni, aceasta fiind ulterior oprită brusc prin închiderea epiglotei.

Sughiţul se produce la nivelul diafragmului. El poate să apară în episoade scurte sau în episoade prelungite. Este frecvent întâlnit la copilul sugar datorită imaturităţii de centrii nervoşi. De obicei, la sugar pentru a-l calma se dau câteva picături de lămâie. La sugar trebuie să avem grijă după ce mănâncă, pentru că el înghite odată cu laptele foarte mult aer şi atunci din cauza aceasta se poate declanşa acest reflex. După ce mănâncă trebuie să avem grijă să-l ţinem un pic în sus şi să-l masăm pe spate, pentru a elimina aerul”, a declarat Sorina Chitic.

În cazul adulţilor, „sughiţul poate fi din cauza ingestiei de aer. De asemenea, şi la cei care consumă alcool se poate declanşa acest reflex. Stresul poate determina şi el episoade de sughiţ. Sughiţul poate să fie expresia şi a unor afecţiuni ale sistemului nervos central sau poate să apară şi ca urmare a lezării nervului frenic sau a nervului vag. În momentul în care este un sughiţ cronic, trebuie investigat, trebuie făcută o examinare imagistică a acestei zone a toracelui. El se mai poate datora şi unor tulburări de natură metabolică, cum este scăderea de sodiu, scăderea de calciu, scăderea de potasiu, hiperglicemiile, febra, creşterea ureei în sânge. Sunt şi medicamente care pot să determine sughiţ„, a precizat doctorul.

„Ţinerea respiraţiei şi după aceea o respiraţie frecventă sau respiraţia într-o pungă de hârtie ar fi la dispoziţia tuturor. Ca medicaţie, clorpromazina este medicamentul de primă alegere şi mai sunt şi tranchilizante ca fenitoina, carbamazepina”, recomandă medicul de familie.

5. Urechile înfundate

Senzaţia de urechi înfundate poate să ascundă, printre altele, o afecţiune gravă cum ar fi otita. În cele mai multe cazuri, acest disconfort poate fi cauzat şi de dopurile de cerumen, de răceli sau poate să apară odată cu diferenţele de altitudine.

Urechile înfundate apar de obicei în afecţiuni de acest nivel cum sunt otitele sau răceală. De asemenea, apar când sunt modificări de presiune. Soluţia este să deschizi gura şi să înghiţi aer pentru a se egaliza presiunea”, a mai spus medicul Sorina Chitic.

Recent Posts

România în doliu: au murit în urma dezastrului din Spania

În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…

12 minute ago

Silviu Prigoană, înmormântat în secret în toiul nopţii! Cui a lăsat averea colosală în testament?

Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…

32 de minute ago

ANM, în alertă! PROGNOZA METEO până la mijlocul lunii decembrie

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…

52 de minute ago

Băutura medicinală ce are de 60 de ori mai multă vitamina C decât lămâia

Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și…

o oră ago

Peste 2 milioane de pensionari vor lua pensia mărită în decembrie. Când vor intra banii?

În decembrie 2024, peste 2.200.000 de pensionari din România vor beneficia de o creștere de…

2 ore ago

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat un tratament revoluționar pentru Alzheimer

După reexaminarea avizului său inițial, Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) a…

2 ore ago

Citeste si: