Din cuprinsul articolului
De ce accidentul vascular cerebral ”lovește” oamenii din ce în ce mai tineri! Până acum, se știa că accidentul vascular cerebral este o boală a vârstnicilor, dar tot mai multe cazuri apar în anii 30 și 40. De ce se întâmplă asta? Un medic neurolog explică.
Potrivit unor studii, din ultimii 10 ani, numărul persoanelor sub 45 de ani cu accidentelor vasculare cerebrale s-a triplat. Daca la varstnici atacurile se datoreaza in principal cauze naturale, atunci la generatia tanara depinde mai mult de stilul de viata.
Care sunt primele semne ale unui accident vascular cerebral
Se manifestă prin dificultăți de vorbire și asimetrie facială. Poate exista pierderea senzației și slăbiciune pe o parte a corpului. Mulți oameni se confruntă cu amețeli și probleme de coordonare. Dacă observați oricare dintre aceste semne, trebuie să apelați imediat o ambulanță.
Intervenție de urgență în primele ore după debutul unui accident vascular cerebral
În primele ore după debutul unui accident vascular cerebral, medicii pot oferi ajutor maxim. „Fereastra terapeutică” este cea mai eficientă în raport cu generația tânără, deoarece creierul nu este obișnuit cu aportul redus de sânge.
- Predispoziție genetică
Dacă vreuna dintre rude a avut un accident vascular cerebral – copiii sunt și ei în pericol. Adesea, oamenii nu cunosc istoricul bolilor rudelor, din cauza cărora pot apărea consecințe ireparabile. Cunoscându-ți predispoziția la anumite boli, este posibil să cauți ajutor în prealabil și să sprijini corpul cu terapie.
- Boli asociate
Diabetul, fibrilația atrială, hipertensiunea arterială și anomaliile cerebrovasculare congenitale cresc riscul de accident vascular cerebral de multe ori. Cu un diagnostic confirmat, este necesar să se supună examinărilor preventive regulate, să urmeze o dietă și să elimine obiceiurile dăunătoare. De exemplu, alcoolul, chiar și în cantități mici, crește tensiunea arterială, subțiază pereții vaselor de sânge și perturbă alimentația creierului.
- Oboseala
Fie că este vorba de insomnie sau de lipsă de somn, somnul este întrerupt. Sistemul nervos nu are timp să-și revină și este supraexcitat. Apar probleme cu sistemul endocrin și imunitar – organismul este cel mai susceptibil nu numai la infecții virale, ci și la bolile cardiovasculare. Dacă dimineața există o senzație de ruptură, se simte presiune intracraniană, există roșeață a ochilor, încercați să nu supraîncărcați organismul și să refuzați băuturile stimulatoare care conțin cofeină, care excită și mai mult sistemul nervos și pot provoca demență vasculară.
- Activitate fizică excesivă
Activitatea fizică este benefică, dar numai în cantități moderate. Antrenamentele zilnice cardio și de forță, care provoacă oboseală musculară și încărcare cardiacă, pot duce, dimpotrivă, la modificări vasculare. Mai ales dacă există o intoleranță individuală la activitatea fizică încă din copilărie. Semnal de alarma – dureri de cap sau dureri de gat dupa sport si yoga.