Sari la conținut

De ce a murit Beethoven. Iată ce au dovedit câteva șuvițe de păr

FOTO: ADEVĂRUL

Cercetătorii spun că era predispus la boli de ficat și infectat cu Hepatita B, iar combinat cu dragostea pentru vin ar fi putut fi combinația fatală.

Este posibil ca Beethoven să se fi îmbătat până la moarte, spun oamenii de știință care i-au cartografiat genomul dintr-o șuviță de păr a marelui compozitor.

Cercetătorii au descoperit că geniul muzical era predispus la boli de ficat și infectat cu hepatita B.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge spun că acești doi factori, combinați cu dragostea pentru vin, ar fi putut fi combinația fatală, scrie Mirror.

Consumul de alcool era foarte regulat

Cercetătorul principal Tristan Begg a declarat: „Putem presupune, din „cărțile de conversație” ale lui Beethoven, pe care le-a folosit în ultimul deceniu de viață, că consumul său de alcool era foarte regulat, deși este dificil de estimat volumele consumate.

„În timp ce majoritatea contemporanilor săi susțin că consumul său a fost moderat după standardele vieneze de la începutul secolului al XIX-lea, nu există un acord complet între aceste surse, iar acest lucru se ridica încă probabil la cantități de alcool cunoscute astăzi ca fiind dăunătoare pentru ficat.

„În cazul în care consumul său de alcool a fost suficient de mare pe o perioadă suficient de lungă de timp, interacțiunea cu factorii săi de risc genetici prezintă o posibilă explicație pentru ciroza hepatică.”

Compozitorul și pianistul german Ludwig Van Beethoven era cunoscut ca fiind un împătimit al vinului, consumând până la o sticlă la fiecare masă.

La sfârșitul vieții sale, era țintuit la pat din cauza insuficienței ficatului și a pancreasului, a migrenelor și a durerilor abdominale.

A murit în 1827, la Viena, la vârsta de doar 56 de ani, după încercările eșuate ale medicilor de a-l resuscita cu un punch cu spirt.

Printre cele mai faimoase lucrări ale sale se numără Simfonia a IX-a, Sonata clar de lună și Fur Elise. A continuat să compună și după ce a rămas surd în 1816.

După ce un editor i-a cumpărat 12 sticle de vin drept cadou, ultimele cuvinte ale compozitorului muribund au fost: „Nu am vrut să mă mai gândesc la asta: „Păcat, păcat, prea târziu!”

Cercetătorii au efectuat teste de autentificare pe opt mostre de păr achiziționate din colecții publice și private din Marea Britanie, Europa continentală și SUA.

De ce a murit Beethoven

Cauza morții lui Beethoven în urma unei boli îndelungate a fost contestată, analizele ADN anterioare sugerând că a suferit otrăvire cu plumb.

Cu toate acestea, noul studiu a descoperit că bucata de păr pe care s-a bazat – despre care se crede că ar fi fost tăiată din capul compozitorului recent decedat de către muzicianul Ferdinand Hiller, în vârstă de 15 ani – nu provenea de la Beethoven.

Profesorul William Meredith, un om de știință independent stabilit în California, care a fost implicat în analizele rămășițelor lui Beethoven, a contribuit la inițierea prezentului studiu.

Acesta a declarat: „Nu am avut nici o idee despre ce se întâmplă în acest moment: „Din moment ce acum știm că „lacătul Hiller” provine de la o femeie și nu de la Beethoven, niciuna dintre analizele anterioare bazate exclusiv pe acel lacăt nu se aplică lui Beethoven.

„Studiile viitoare pentru testarea plumbului, opiaceelor și mercurului trebuie să se bazeze pe mostre autentificate”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel