Din cuprinsul articolului
De ce 78% dintre pacienții cu forme grave de COVID dezvoltă leziuni cardiace. Pe lângă oboseală, problemele de respirație și confuzie, oamenii de știință au descoperit, printr-un nou studiu, că aproximativ 80% dintre pacienții cu forme grave de COVID dezvoltă leziuni cardiace, iar 60% dintre aceștia au prezentat inflamație miocardică.
Măriuca Vasa-Nicotera, medic român cardiolog în Germania, a participat la un studiu alături de echipa Spitalului Universitar din „Frankfurt am Main” despre efectele bolii Covid asupra inimii pacienților. Rezultatul este înfricoșător. 78% dintre pacienții cu forme grave de COVID dezvoltă leziuni cardiace, iar 60% dintre aceștia au prezentat inflamație miocardică.
„Covid-ul stimulează sistemul imunitar în așa fel încât celulele imunitare ale pacientului să atace mușchiul inimii”, a explicat medicul, pentru Libertatea.
„Nu virusul în sine acționează pe mușchiul inimii, ci sistemul imunitar al pacientului”, a explicat Măriuca Vasa-Nicotera.
Virusul Covid acționează pe sistemul imunitar
„La RMN ce se vede este un edem în celulele inimii și un început de fibroză. Practic, celulele inimii se fibrozează. Este primul studiu de genul acesta, spunând că pacienții sunt asimptomatici din punct de vedere cardiac.
A fost un studiu prospectiv să analizăm dacă se vede ceva la inimă în pacienții care au avut o formă mai grea de pneumonie de Covid. Și, într-adevăr, interesant e că se văd acțiuni pe mușchiul inimii. Ce relevanță au astea în continuare sau ce prognoză, nu se poate spune încă. (…) Ceea ce vedem este un fel de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii care poate să fie un fel de cross-reaction. Virusul Covid acționează pe sistemul imunitar și se întâmplă un fel de cascadă imunologică. Nu virusul în sine acționează pe mușchiul inimii, ci sistemul imunitar al pacientului”, mai spune medicul.