Din cuprinsul articolului
Mai multe studii de profil au ajuns la concluzia că o familie formată din doi adulți și doi copii poate trăi teoretic decent cu aproximativ 9.900 de lei lunar. În realitate, costurile sunt mult mai mari.
Și asta pentru că cercetarile nu țin cont de cheltuielile neprezăvute și nici de lucruri obișnuite în multe case, cum ar fi meditațiile pentru cei mici, ieșirile în parc sau activitățile extra-școlare. Nu este calculat nici transportul, iar autorii cred că românii merg într-o singură vacanță pe an, obligatoriu, cu trenul.
O familie cu un copil are nevoie de venituri de minim 8.205 lei pe lună pentru a avea un trai decent, cu 15% mai mult decât în toamna trecută, iar o persoană singură adultă s-ar descurca cu 3.807 lei pe lună (+16%), arată un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România despre valoarea coşului minim de consum raportat la luna septembrie.
În cazul unei familii de doi adulţi fără copii, coşul minim este de 6162 lei pe lună.
Potrivit analizei, o familie cu doi copii are nevoie de cel putin 9.978 lei pe lună pentru a acoperi nevoile unui trai decent, în creştere cu 15,2% fată de perioada similară din 2022. Din suma totală, cea mai mare parte reprezintă cheltuielile cu locuinta, estimate la 2.894 lei, cu 27% mai mari fată de toamna trecută. Pe locul doi se află mâncarea, cu o medie de 2090 lei pe lună, în creştere cu 10%.
Actualizarea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.
Potrivit analizei, creşterea valorii totale a coşului de consum e determinată de creşterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (apă, energie electrică, gaz şi energie termică).
sursă: studiu Friedrich-Ebert Stiftung
Total venituri minime: 4670 lei
Total cheltuieli minime: 9978 lei
Totuși, în aceste calcule nu sunt incluse meditațiile copiilor, alte activități extra-școlare, caiete speciale cerute de profesori sau învățători.
În plus, cercetătorii au luat în calcul o familie care are un apartament cu trei camere pentru care nu plăteste rate sau chirie, nu are mașină și merge în vacanță o singură data pe an. Și atunci cu trenul, dar nu mai mult de 300 de km.
Pe de altă parte, spun sociologii, ca să aibă din ce să trăiască românii nu mai fac economii și nici nu investesc în sănătate și în educație.
Dan Petre, sociolog: „Sunt segmente de populație din România care pur și simplu nu au acces la acel nivel de cheltuieli. De exemplu cheltuielile cu sănătatea.
Sumele sunt foarte mici prin comparație cu cheltuielile pe care le avem cu sănătate. Și ce este de remarcat că într-adevăr categoria cea mai consistentă este cea cu cheltuielile pentru locuințe, aici costurile literalmente au explodat și apoi cele cu alimentația”.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…