Consumaţi în jur de 2.000 de calorii pe zi, repartizate în trei mese principale şi două gustări, mâncaţi carne de două ori pe săptămână şi peşte de trei ori şi maximum două felii de pâine la o masă.
Care sunt orele potrivite pentru mese şi gustări, când şi cum să mâncaţi fructe şi dulciuri, dar şi alte sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă aflaţi de la nutriţioniştii Bogdan Guinea şi Ionuţ Ştefan.
Atenţie la sare!
„Beţi apă constant în timpul zilei, nu unul-două pahare odată. Evitaţi să beţi apă în timpul mesei pentru că diluaţi sucurile gastrice”, e sfatul nutriţionistului Bogdan Guinea.
De câte calorii are nevoie un adult zilnic
Dacă aveţi tensiunea arterială mare sau probleme cu inima şi rinichii, şi o linguriţă de sare poate fi mult.
Un adult trebuie să consume zilnic 1.800-2.200 de calorii, în funcţie de sex, vârstă, activitate fizică.
Există mai multe scheme de calcul al numărului de calorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar metabolismul e cel care dictează câte calorii putem consuma fără să ne îngrăşăm. Gustări între mese: un iaurt, un măr sau un pahar cu lapte.
„Statisticile arată că 80% din intelectuali ignoră micul- dejun. Prima masă ar trebui servită între 7.00 şi 10.00, prânzul în jurul orei 13.00 şi cina până în ora 20.00 sau cu două ore înainte de culcare. Între 11.00-12.00, trebuie servită prima gustare, iar a doua între 16.00-17.00 (un pahar cu lapte, un măr, iaurt)”, adaugă specialistul Guinea.
„Sunt necesare trei porţii de peşte pe săptămână, preferabil peşte oceanic, şi maximum 3-4 ouă pe săptămână, de preferat la miculdejun sau la prânz”, adaugă nutriţionistul Ştefan.
Prăjiturile, mai „păcătoase” decât ciocolata
„Prăjiturile se digeră mai greu decât batoanele de cereale sau ciocolata, de aceea, optaţi pentru ultimele. Puteţi consuma cinci-şase pătrăţele de ciocolată pe zi, chiar dacă vreţi să slăbiţi”, explică Bogdan Guinea.
Dulciurile nu trebuie consumate pe stomacul gol întrucât cresc aciditatea şi dau dureri de stomac.
Fără fructe înainte sau imediat după masă
E indicat să renunţaţi însă la pâinea albă, care „aruncă în aer” insulina, şi să o înlocuiţi cu pâine integrală, graham sau intermediară.
„Putem să asociem peştele sau carnea cu pâine, dar, dacă vreţi să slăbiţi, evitaţi să combinaţi cartofii şi orezul cu carnea”, adaugă Ionuţ Ştefan.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…