Sari la conținut

De câte calorii ai nevoie zilnic

Caloria este o unitate de măsură a energiei. Avem nevoie de calorii din momentul când ne trezim dimineaţa, pentru a reuşi să vorbim, să mergem şi chiar să ne încălzim. Atunci când suntem echilibraţi şi nu consumăm mai multe calorii decât avem nevoie nu ne îngrăşăm şi nici nu slăbim, însă când consumăm mai multe calorii decât avem nevoie, surplusul se stochează sub formă de ţesut adipos şi ne îngrăşăm, iar când nu-i oferim organismului energia necesară, el recurge la energia stocată în propriile ţesuturi şi pierdem în greutate.

Cantitatea de calorii de care o persoană are nevoie depinde la caz la caz.

Pentru un copil (de la 6 la 18 ani) necesarul caloric porneşte de la 1.500 de kilocalorii pana la 3.000 de kilocalorii, media situându-se în jurul valorii de 2.200.

Pentru a ajunge la acest nivel e nevoie de 15% proteine (mai mult de jumătate trebuie sa fie proteine de calitatea I furnizate de carne de pui, vită, peşte, dar şi ouă şi lapte), 35% trebuie să fie lipide, atât animale (lapte, unt, smântână, caşcaval), cât şi vegetale (soia, floarea soarelui, nuci, alune, migdale). Restul de 50% trebuie „umplut” cu glucide-făinoase (paste, pâine, produse de panificaţie), fructe şi legume.

În schimb, pentru un adult, media nivelului caloric este în jur de 2.500 de kilocalorii, limitele fiind 2.000 şi 4.500 pe zi.

Repartiţia nutrienţilor diferă faţă de copil: 20-25% proteine 20-30% lipide (în care să predomine cele de origine vegetala, dar fără a fi ignoraţi acizii graşi polinesaturaţi de tip omega 3), iar 55-60% glucide (provenite preponderent din legume – varză, rădăcinoase, conopidă, broccoli, fasole, vinete, ardei) şi fructe (kiwi, fructe de pădure, piersici, căpşuni) şi mai puţin din produse făinoase, orez, cartofi sau dulciuri.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel