Din cuprinsul articolului
De câtă apă avem nevoie. Mitul celor opt pahare de apă pe zi a fost desființat. Adevărul e că necesarul zilnic de apă depinde de fiecare persoană. Factori precum sexul, condițiile de mediu, temperatura, vârsta, nivelul de activitate fizică și chiar dieta trebuie să fie luați în considerare când vorbim de cantitatea de apă de care avem nevoie.
Asta înseamnă, mai exact, că trebuie doar să îți asculți corpul și să bei apă când ți-e sete. Altă metodă prin care să verifici dacă te hidratezi corect e să-ți ”studiezi” urina înainte să tragi apa. Dacă nu are culoarea limonadei și e mai închisă, înseamnă că ar trebui să bei mai multă apă.
Regula cu băutul apei când ție-e sete se aplică și atunci când faci exerciții fizice.
Nutriționistul Mihaela Bilic a demontat, de asemenea, mitul celor doi litri se apă pe care, se presupune, că trebuie să-i bem zilnic. ”Deși se spune că trebuie să bem zilnic minimum 2 litri de lichide, asta nu înseamnă că trebuie să ne forțăm să bem apă.
Bineînțeles că e bine să fii hidratat, să bei suficientă apă. Dar de aici până la a te forța zilnic să înghiți 2 litri de apă ca atare, chiar dacă nu simți nevoia, e un lucru greșit înțeles. Sunt persoane cărora nu le e niciodată sete, care nu transpiră, al căror metabolism e „zgârcit” cu pierderea de lichide. Dacă o astfel de persoana se obligă să bea 2 litri de apă zilnic se va simți umflat, infiltrat, iar rinichii trebuie să facă un efort ca să elimine un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat”, a explicat dr. Bilic.
Ea a atras atenția și asupra faptului că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin apă în proporții diferite, fructele și legumele fiind fruntașe. Așa că dacă mănânci ciorbă, bei lapte sau iaurt, consumi fructe, legume, cafea, ceai, înghețată, vei avea suficiente surse de lichide în dietă. Mai adăugați la asta 2-3 pahare de apă, măcar câte unul la fiecare masă și ați făcut suma.
”Recomandarea cu 2 litri de lichide include și alimentele consumate în acea zi, așa că nu vă învinovățiți dacă nu beți multă apă, ca atare. Ce-i prea mult strică, chiar și dacă e vorba de apă”, a completat nutriționistul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…