Categories: Stil de viaţă

De câtă apă are nevoie o gravidă

De câtă apă are nevoie o gravidă. Pentru ca toate sistemele să funcționeze bine, organismul are nevoie de apă. Cu atât mai mult în sarcină. Deșeurile din rinichi se dizolvă în apă și sunt eliminate prin urină, lucru care reduce riscul de infecții ale tractului urinar, vezicii urinare și rinichilor. Și tot apa sprijină digestia, ajută nutrienții să ajungă la celule și reglează temperatura corpului.

Recomandarea generală este pentru consumul a 8-12 pahare de apă pe zi. Ei bine, o femeie însărcinată are nevoie de mai multă apă.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat câtă apă trebuie să consume zilnic o femeie însărcinată.

Dincolo de faptul că în perioadele caniculare corpul pierde mai multă apă și ea trebuie înlocuită, pentru femeile însarcinate este necesară și pentru producerea de sânge și lichid amniotic suplimentar. În plus, un consum corespunzător de apă în sarcină, în primul trimestru de exemplu, este de un real ajutor în ameliorarea unor simptome specifice acestuia, cum sunt grețurile matinale.

Doi litri și jumătate de apă

Apoi, în rest, având în vedere că în organism se produc modificări hormonale semnificative, riscul de constipație este ridicat, iar urmarea acesteia este apariția hemoroizilor. Tot apa este cea care… salvează situația: înmoaie scaunul, ușurează mișcările intestinului și în acest fel previne constipația.

Doi litri și jumătate de apă pe zi poate să pară o cantitate mare. Mai ales pentru persoanele care de felul lor nu prea consumă apă. În sarcină, însă, va trebui să faci un efort și să ajungi la această cantitate, chiar să o și depășești daca se poate. Iar în trimestrele doi și trei ideal e să te apropii de trei litri de apă zilnic, urmare a faptului că și aportul de calorii pe care îl aduci organismului crește.

Poți bea apă plată, minerală sau carbogazoasă. Apa îmbuteliată cu diverse arome, cea din comerț, ar trebui să rămână ultima opțiune, în caz că efectiv nu poți bea apă simplă. Motivul pentru care este de preferat să fie evitată e acela că ea conține zahăr sau alte tipuri de îndulcitori.

Cum să faci să consumi măcar cei doi litri și jumătate? Să îi dai tu o aromă apei. Fie că e vorba despre câteva picături de zeamă de lămâie, de felii de castravete, frunze de mentă sau câteva fructe de pădure. Poți încerca și o infuzie din ceai de fructe de pădure, fără să adaugi zahăr. Dacă vrei să consumi ceaiuri din plante, este bine să discuți cu medicul din ce plante îți este permis.

Ține mereu o sticlă cu apă lângă tine

În principiu este permis ceaiul din mușețel, sunătoare și măceșe, și de evitat cel verde, negru, din coada-șoricelului, rostopască, salvie, tătăneasă, pătlagină sau lemn-dulce.

Pentru a încuraja consumul este bine să ai mereu în preajmă o sticlă cu lichid. Și câte o înghițitură la intervale scurte de timp este bine, dacă nu poți bea mult dintr-o dată. Ciorbele, supele, fructele zemoase cum este pepenele sau ananasul aduc și ele organismului un aport de lichid, deci nu le ocoli.

Mare atenție la deshidratare, pentru că este periculoasă atât pentru mamă cât și pentru făt: poate stimula eliberarea unui hormon antidiuretic care pe de o parte conservă eliminarea apei din organism, iar pe de altă parte stimulează oxitocina provocând contracții false (Braxton Hicks) sau premature. Semnele deshidratării includ oboseală, amețeli, dureri de cap, senzația de „ceață pe creier”, urină de culoare închisă și piele uscată.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

9 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

40 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: