Din cuprinsul articolului
De cât somn profund ai nevoie? Fie că e vorba de un somn ușor, sau de un somn profund, odihna este crucială pentru multe aspecte ale sănătății.
Lipsa somnului a fost legată de hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni de sănătate mintală precum depresia și probleme legate de greutate, cum ar fi obezitatea și diabetul, potrivit National Institutes of Health (NIH) din SUA.
Recomandările generale cer ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Aproximativ 20% din acest timp va fi petrecut în somn profund, potrivit NIH.
După două etape de somn ușor în care corpul este în derivă și trece în repaus, vine somnul profund. Această a treia etapă a somnului vine cu undele lente ale creierului cunoscute sub numele de unde delta, iar ochii și mușchii nu se mișcă. Oamenii care dorm adânc sunt greu de trezit.
Dacă reușești să ai un somn profund, starea de sănătate se îmbunătățește în general. Din fericire, există o mulțime de strategii pentru a face acest lucru.
A avea o rutină este una dintre schimbările cele mai des recomandate pentru a îmbunătăți somnul. Asta înseamnă să te culci la aceeași oră în fiecare noapte, chiar și atunci când nu ai de lucru pentru a te trezi pentru a doua zi.
Ajută, de asemena, evitarea cofeinei, a luminilor strălucitoare și a alimentelor grele spre sfârșitul zilei poate ajuta. În aceeași măsură, ajută exercițiile fizice regulate și adoptarea unui obicei calmant noaptea, cum ar fi să bei ceai din plante sau să meditezi.
Pe lângă reducerea sunetelor din exterior care distrag atenția de la somn, redarea zgomotului alb printr-o aplicație pentru telefon ar putea împiedica oamenii să se trezească în miezul nopții, deoarece ajută la ascunderea salturilor bruște în ambient.
Dopurile de urechi pot face, de asemenea, minuni pentru această problemă.
Mulți experți recomandă reducerea utilizării telefoanelor, tabletelor și computerelor pentru a dormi mai bine. Ecranele emit lumină albastră care poate interfera cu ritmul circadian al unei persoane și poate distruge somnul.
Cercetătorii au descoperit că oamenii care petrec mai mult timp folosind telefoanele lor durează mai mult până adorm, dorm mai puține ore și dorm mai puțin eficient.
Ai grijă totuși să nu exagerezi! Este posibil ca somnul prea profund să aibă propriile sale dezavantaje.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…