De cât iod avem nevoie pentru ca funcționarea optimă a tiroidei

Iodul este un element esential recunoscut pentru multele beneficii asupra sanatatii, inclusiv rolul pe care il are in producerea hormonilor tiroidieni T3 si T4.

 Hormonii tiroidieni au capacitatea de a regla metabolismul si producerea energiei in corp si influenteaza temperatura corpului, cresterea, reproducerea, cantitatea de proteine necesara pentru par si piele, sanatatea muschiilor si a articulatiilor.

In afara de rolul sau major in sanatatea tiroidei, iodul are efecte antioxidante si detine un rol critic in dezvoltarea intelectuala, echilibrul hormonal, precum si in sanatatea sistemului de reproducere. O mare parte din cantitatea de iod din organism se afla in tiroida, dar 70% se gaseste in alte tesuturi, inclusiv sani, ovare, ochi, stomac si glande salivare. Mamele care alapteaza au mai mult iod in sani decat in glanda tiroida.

Sursa de iod

Iodul se ia fie prin alimentatie, fie din suplimente.  Aportul de iod prin consumul regulat de alge marine, asa cum se obisnuieste in populatiile japoneze, aduce o mare cantitate de iod in organism.  Estimarile recente arata ca japonezii isi iau aproximativ 50 – 80 mg pe zi numai din alge marine. Vom vedea mai jos care este, totusi, doza de iod recomandata. In alte tari, aportul de iod din alimentatie este strans legat de prezenta iodului in solul in care cresc alimentele. In foarte multe tari sarea de masa si hrana animalelor a fost imbogatita cu iod pentru a ajuta consumatorii sa indeplineasca cerintele de iod necesare organismului.

Care este doza optima de iod?

Cantitatea exacta de iod de care avem nevoie  este un subiect controversat.  In Statele Unite s-a stabilit ca doza normala de iod este de 150 mcg/zi pentru adulti. Conform specialistilor nu ar exista o doza anume de iod pe zi de care oamenii au nevoie. Unii spun ca doza de iod recomandata difera de la individ la individ in functie de expunerea acestora la diverse substante care ar putea afecta cantitatea de iod sau producerea hormonilor tiroidieni. Exemple de astfel de substante sunt halogenurile toxice (fluorura si bromura), percloratii, varza, varza de Bruxelles, soia si alte produse alimentare. Alti specialisti sunt de parere ca doza de iod necesara este de 14mg/zi sau poate chiar mai mult (numai glanda tiroida are nevoie de 6 mg/zi). In clinici dozele de iod variaza de la 3 mg/zi la 50 mg/zi.

Iodul si sanatatea sanilor

Dupa glanda tiroida, sanii si ovarele concentreaza cea mai mare cantitate de iod. Relatia dintre sanatatea sanilor si  nivelul de iod din organism este studiata de decenii si s-a stabilit ca prezenta unui nivel inadecvat de iod in organism impiedica dezvoltarea sanatoasa a sanilor. Studiile arata ca o concentratie intre 3 si 6 mg/zi de iod aduce mari beneficii sanilor.

Suplimentele de iod

Inainte de a decide sa luati suplimente de iod, este bine sa va faceti un test de urina pentru a va asigura ca intr-adevar aveti nevoie si de cat exact aveti nevoie. Mai mult decat atat, trebuie neaparat ca inainte de a creste dozajul de iod sa verificati daca suferiti de vreo afectiune a tiroidei sau alta afectiune asupra careia iodul sa aiba reactii adverse.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

19 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

49 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: