Din cuprinsul articolului
Calciul este un mineral esențial pentru organismul nostru. Acesta asigură funcționarea normală a sistemului osteoarticular, determină densitatea osoasă și are un rol important în funcționarea corespunzătoare a celulelor musculare și nervoase. De cât calciu avem nevoie, în funcție de vârstă?
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Fixarea lui, însă depinde de prezența altor vitamine și minerale. În lipsa acestuia se pot dezvolta anumite simptome și dezechilibre la nivelul întregului organism. De aceea, este esențial să știi de cât calciu ai nevoie pentru a menține o cantitate optimă și sănătoasă.
De cât calciu avem nevoie?
Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt valorile esențiale ale nivelului de calciu în organism, în funcție de vârstă și alte condiții medicale.
„Potrivit Biroului de Suplimente Dietetice, oamenii au nevoie de următoarele cantități de calciu:
- 0-6 luni: 200 miligrame (mg)
- 7-12 luni: 260 mg
- 1-3 ani: 700 mg
- 4-8 ani: 1.000 mg
- 9-18 ani: 1.300 mg
- 19-50 de ani: 1.000 mg
- 51-70 de ani: 1.000 mg pentru bărbați și 1.200 mg pentru femei
- 71 de ani și peste: 1.200 mg
- Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de 1.000-1.300 mg în funcție de vârstă.
Un medic poate recomanda calciu suplimentar pentru persoanele care:
- au început menopauza
- nu mai au menstruație din cauza anorexiei nervoase sau a exercițiilor fizice excesive
- au intoleranță la lactoză sau o alergie la laptele de vacă
- urmează o dietă vegană”, scrie medicul pe propriul blog.
De asemenea, medicul oferă câteva surse importante de calciu:
„Oamenii pot obține calciu dintr-o serie de alimente și băuturi. Următoarele sunt surse bune:
- iaurt
- lapte
- alternative lactate îmbogățite, cum ar fi laptele de soia
- sardine și somon
- brânză
- tofu
- legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, frunze de napi și varză
- multe cereale îmbogățite pentru micul dejun
- sucuri de fructe îmbogățite
- nuci și semințe, în special migdale, susan
- leguminoase și cereale
- făină de porumb
- unele legume de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, conțin calciu. Cu toate acestea, ele conțin, de asemenea, niveluri ridicate de acid oxalic. Acidul oxalic reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul, potrivit studiilor”, adaugă Dr. Vasi Rădulescu.