De cât calciu ai nevoie, în funcție de vârstă. Atenție, lipsa de calciu poate fi rezolvată. Specialistul îți spune care este aportul de calciu de care ai nevoie, în funcție de vârstă.
Lipsa de calciu este o situație medicală despre care auzim foarte des în jurul nostru. Fie că analizele medicale spun asta, fie că starea noastră generală anunță carența, tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu ea.
„Toată lumea ştie că avem nevoie de calciu pentru a ne spori rezistenţa oaselor. Nu toţi ştim, însă, că şi circulaţia sanguină este îmbunătăţită dacă există un aport suficient de calciu în organism. În plus, calciul ne ajută şi inima să funcţioneze bine”, explică dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie, în EXCLUSIVITATE pentru DOCTORUL ZILEI.
De unde putem să ne luăm necesarul de calciu zilnic? De ce cantitate de calciu avem nevoie, în funcție de vârstă? Răspunsul la aceste întrebări le primim, astăzi, de la medicul Tarek Nazer.
„Perioada în care organismul uman are cea mai mare nevoie de calciu este copilăria. Calciul este esențial în dezvoltarea optimă a oaselor. Din acest motiv, copiii trebuie să aibă o dietă bogată în lactate, mazăre, fasole, linte, broccoli, spanac, portocale, caise, nuci, migdale, smochine, peşte, orez etc.
Până la vârsta de trei ani, un copil trebuie să primească, din alimente şi/sau suplimente alimentare, circa 500 mg de calciu pe zi. Până la vârsta adolescenţei, aportul zilnic de calciu trebuie să fie de 800 mg, iar, după aceea, până spre vârsta de 18 ani, necesarul creşte la 1200 mg de calciu/zi şi trebuie menţinut în jurul acestei valori şi la maturitate”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped al clinicii Masaya.
Pe lângă această situație general valabilă pentru noi, indiferent de sex, știm în plus că femeile au nevoie de mai mult calciu decât bărbații. „Este adevărat, femeile au nevoie de mai mult calciu decât bărbații. În special, pentru a preveni apariţia osteoporozei şi a crampelor musculare, dar şi pentru a trece mai uşor peste perioada menstruală. Evident, să nu uităm importanţa vitaminei D, care ajută la asimilarea calciului în organism.”, explică medicul Tarek Nazer.
„Ideal ar fi să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, sub razele soarelui, pentru a beneficia de vitamina D naturală, însă, la recomandarea medicului, puteţi recurge şi la suplimente. De asemenea, pe durata sarcinii, organismul femeilor are nevoie de un aport şi mai mare de calciu, circa 1500 mg/zi, atât pentru buna dezvoltarea a fătului, cât şi pentru menţinerea stării de sănătate a mamei.”, conchide dr. Tarek Nazer.