Sari la conținut

De ce apar, de fapt, firele albe de păr? S-ar putea ca oamenii de știință să fi găsit răspunsul

Femeie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru cei de peste 50 de ani

De ce apar, de fapt, firele albe de păr? S-ar putea ca oamenii de știință să fi găsit răspunsul.

Părul încărunțit prematur este, din păcate, o problemă comună în zilele noastre, iar medicii continuă să-l pună pe seama deficiențelor nutriționale sau a factorilor genetici.

În mod convențional, părul gri apare din cauza îmbătrânirii, deoarece producția de melanină scade în timp. Dar, potrivit oamenilor de știință, ar putea fi mai mult de atât.

Celulele stem vitale pentru menținerea culorii părului se pot bloca pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Iar descoperirile noului studiu ar putea deschide calea nu doar pentru prevenire, ci chiar și pentru inversarea încărunțirii părului.

Potrivit experților de la Universitatea din New York, noile descoperiri adaugă noi sensuri asupra modului în care celulele stem melanocite funcționează pentru a da părului culoarea lor.

De ce apar, de fapt, firele albe de păr. Oamenii de știință au găsit răspunsul

Conform noilor mecanisme, există posibilitatea ca aceeași poziție fixă a celulelor stem melanocite să existe la om. Ar putea oferi, de asemenea, o cale pentru prevenirea și inversarea albirii părului uman, ajutând celulele blocate să se miște între compartimentele foliculilor de păr.

De obicei, părul începe să-și piardă lent culoarea de la vârsta de 35 de ani, dar acest lucru poate apărea și mai devreme. Culoarea produsă la nivelul foliculului de păr, porii din jurul rădăcinii părului, nu își schimbă culoarea odată ce părul începe să crească.

Odată cu vârsta, acești foliculi nu reușesc să producă suficient pigment, ca urmare, odată ce părul moare și recrește, nu își schimbă culoarea.

Până în prezent, nu există niciun tratament care să prevină sau să inverseze albirea părului, motiv pentru care oamenii se bazează pe culorile de păr sintetice.

Publicat în revista Nature, studiul a analizat modul în care celulele stem pot afecta capacitatea foliculilor de a produce culoare. În timpul creșterii normale a părului, celulele se mișcă continuu înainte și înapoi în timpul tranziției între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare.

Dar, pe măsură ce părul îmbătrânește și crește din nou, numărul de celule stem melanocite se blochează în compartimentul celulelor stem, rezultând o umflătură și împiedicând colorarea.

Pierderea unei astfel de funcții în celulele stem ar putea lua vina pentru pierderea culorii părului și încarnire.

Descoperirile sugerează că o astfel de motilitate și diferențiere reversibilă a celulelor stem ar putea fi cheia pentru menținerea părului colorat și sănătos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel