Din 2013, vaccinul tetravalent recombinat împotriva HPV (tipurile 6, 11, 16 și 18 – 4vHPV) va fi disponibil și pentru băieţii cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, pe teritoriul Australiei, ca parte a Programului Naţional de Imunizare. Pentru fetele de acceaşi vârstă fiind disponibil încă din 2007.
Vaccinul Silgard se admnistrează în 3 doze, iar programul de imunizare se va desfășura în școli și va fi oferit, de asemenea, și băieților care intră în clasa a noua în 2013, ca parte a unui program de recuperare ce va dura doi ani. Băieţii activi sexual care au fost expuşi diverselor tulpini ale virusului şi cei care au deja infecţia nu vor fi protejaţi prin imunizare..
În ceea ce privește valabilitatea vaccinului pentru bărbați, datele disponibile arată că efectele sale persistă cel puţin 3 ani.
Silgard este un vaccin recombinat non-infecţios, nu produce boala, pentru că nu conţine ADN viral, ci particule asemănătoare virusului şi oferă protecţie 100% împotriva contactării HPV tulpinile 6, 11, 16 sş 18.
Prin imunizarea femeilor au fost protejaţi şi bărbaţii
Prin vaccinarea femeilor cazurile de veruci genitale au scăzut cu 59% la populaţia feminină şi cu cu 28% la bărbaţii heterosexuali nevaccinaţi, acest lucru demonstrând protecţia indirectă a bărbaţilor heterosexuali prin imunizarea populației.
Cu toate acestea, bărbaţii care au întreţinut contacte sexuale cu alţi bărbaţi au avut puţine beneficii din vaccinarea anti-HPV la femei, ei prezentând, în plus, un grad ridicat de infecţie cu HPV şi alte cancere cauzate de HPV.
Extinderea vaccinării la băieţi va oferi nu numai protecţie directă, dar va creşte și imunitatea populației, protejând, în mod indirect, și populația nevaccinată.
În România, au fost imunizate doar fetițele pentru cancer de col, în campanii școlare, însă succesul a fost minim.