Din cuprinsul articolului
Începând cu data de 1 iulie, românii se vor putea bucura de serviciile medicale private, o parte din cheltuieli fiind suportate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Decontarea se va face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă pacientul. Înainte, însă, fiecare asigurat va putea cere mai multe oferte de la unitățile medicale. Va primi și un deviz estimativ, valabil 5 zile lucrătoare, timp în care va putea să caute și alte oferte pentru tratamentul necesar.
În cazul în care un pacient se decide că își dorește să apeleze la serviciile medicale al unui spital privat, acesta va trebui să anunțe ce analize sau ce intervenție vrea să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să știe la final cât va plăti.
Până la acest moment, costurile intervențiilor nu erau cunoscute de către pacient, acesta primind nota de plată la final, motiv pentru care au existat multe scandaluri din cauza sumelor exorbitante.
Conform noilor reglemntări, după ce pacientul primește acest deviz, are la dispoziție cinci zile pentru a se decide ce să facă. În această perioadă poate merge și la alte spitale pentru a vedea care sunt sunt prețurile la acestea pentru serviciile de care el are nevoie.
Dacă se decide să aleagă spitalul privat, va ști exact ce servicii plătește din buzunar și cât decontează Casa de asigurări. De menționat că, CNAS plătește o parte din bani din fondul național de sănătate, restul e contribuția personală, care reprezintă diferența până la costul total care trebuie acoperit.
Cât decontează CNAS și cum se calculează acest tarif
Casă Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuți) sume cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).
Din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuți în funcție de complexitatea lor, indiferent de formă de proprietate a unităților sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relații contractuale.
Tariful decontat de CNAS se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativă a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).
TCP (tariful pe caz ponderat) este relativ fix – în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.
Pentru a obține tariful care se decontează de casă de asigurări, TCP de 1.485 se înmulțește cu valoarea relative a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).
Pentru o naștere la privat, casă de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract, pornind de la aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normal fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană cu complicații grave.