Sari la conținut

Datoriile tuturor românilor care îndeplinesc această condiție vor fi șterse. Ce trebuie să faceți până pe 15 Decembrie 2024

bani
Sursă foto: Substanțial

Un proiect nou de ordonanță, întocmit de Ministerul Finanțelor și care încă nu a fost pus în dezbatere publică, își propune o serie de măsuri menite să ușureze plata obligațiilor fiscale neachitate la bugetul de stat.

Măsurile se referă atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice, inclusiv la asociații și alte unități fără personalitate juridică, scrie profit.ro.

Prin acest proiect se urmărește reducerea poverii financiare a debitorilor, prin acordarea posibilității de a anula 85% din penalități, dobânzi și alte accesori referitoare la obligațiile fiscale neachitate începând cu data de 31 august 2024, în cazul în care își achită datoriile principale în conformitate cu condițiile stabilite.

În conformitate cu textul proiectului de ordonanță, aceste măsuri se vor aplica tuturor categoriilor de debitori, inclusiv persoane fizice, persoane juridice, unități administrativ-teritoriale, instituții publice și entități care nu au personalitate juridică.

De asemenea, persoanele fizice care desfășoară activități independente sau exercită profesii liberale intră în categoriile eligibile.

Obligații restante și condiții pentru anularea datoriilor

Pentru a putea beneficia de aceste măsuri, debitorii trebuie să respecte unele condiții foarte stricte.

Acestea includ plata integrală a obligațiilor bugetare majore restante până la 31 august 2024.

De asemenea, debitorii au obligația de a plăti toate datoriile curente până la 15 decembrie 2024 și de a prezenta toate declarațiile fiscale solicitate.

Un element de noutate important adus de acest proiect constă în posibilitatea de a converti 10 % din principalele obligații bugetare restante în credit fiscal.

Conversia este condiționată de folosirea banilor în scopul formării stocurilor de materii prime, materiale sau servicii necesare activității operaționale sau pentru investiții specifice.

Creditul fiscal astfel obținut trebuie să fie folosit în termen de trei ani de la acordare și să fie gestionat separat în contabilitate.

Procedura de solicitare

Măsurile prezentate au capacitatea să reducă considerabil arieratele acumulate la bugetul de stat, asigurând în același timp un sprijin indispensabil contribuabililor care se confruntă cu dificultăți financiare. Aceste măsuri apar într-un context în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a evidențiat în nenumărate rânduri nevoia de a găsi modalități de diminuare a datoriilor acumulate de contribuabili.

Datornicii care vor să beneficieze de aceste facilități trebuie să comunice intenția lor autorității fiscale până la 15 decembrie 2024. Autoritatea fiscală urmează să verifice îndeplinirea obligațiilor de raportare fiscală și să elibereze un certificat de atestare fiscală. În cazul în care cererea este aprobată, dobânda amânată și penalitățile aferente plății amânate se vor anula.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel