„Vrem sau ni se cer prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată. Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.
Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri. Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.
Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică. Iată ce putem da creierului:
- O melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias),
- O carte bună,
- O discuție bună,
- O emisiune bună – fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut,
- Un răsărit de soare.
Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!”, este mesajul prof. dr. Vlad Ciurea.
„Somnul este decisiv pentru o funcționare normală a creierului și o bună funcționare a sistemului imunitar”
Mai mult de atât, și canicula e un factor care poate afecta activitatea creierului. În acest sens, neurochirurgul Vlad Ciurea ne recomandă să stăm la umbră și ne alimentăm și hidratăm corespunzător. „Noi trebuie să activăm, apoi să ne odihnim. Să respectăm ritmul”, subliniază medicul.
„Spun deseori că odihna este extrem de importantă. Pentru că organismul nostru are nevoie de ea într-o măsură în care nici nu gândim! Există un ritm de care trebuie să ținem cont.