Din cuprinsul articolului
Casa de Pensii Națională este în plin proces de tipărire și trimitere a deciziilor de recalculare a pensiilor pentru români. Directorul instituției, Daniel Baciu, a anunțat că aceste decizii vor fi livrate prin Poștă și vor ajunge la destinatari între 15 și 31 august, conform publicației Capital.
Baciu a subliniat că se lucrează intens pentru a respecta termenul limită de 15 august pentru predarea documentelor către Poștă. Pensionarii sunt sfătuiți să fie acasă în perioada menționată pentru a putea semna de primire a documentelor, care sunt confidențiale și se predau doar titularului.
„Suntem în plin proces de tipărire și trimitere a deciziilor de recalculare a pensiilor din sistemul public, care sunt direcționate către Poștă. Se lucrează intens pentru a finaliza la timp; până pe 15 august trebuie să livrăm aceste decizii către Poștă, iar Poșta, în perioada 15-31 august, să le trimită destinatarilor finali, pensionarii. Este o livrare cu confirmare de primire, astfel că oamenii trebuie să rămână, pe cât posibil, la domiciliu, pentru a semna primirea”, a explicat Daniel Baciu pentru România TV.
O pensie poate crește de la 2.321 lei la 2.911 lei
Pe lângă recalcularea din septembrie, pensionarii vor beneficia de o altă majorare în ianuarie, conform legislației în vigoare. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii prevede indexarea pensiilor cu rata inflației la începutul fiecărui an, la care se adaugă și 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.
„Legea prevede foarte clar că la fiecare început de an, în ianuarie, toți pensionarii vor primi o indexare cu rata inflației, o majorare, la care se adaugă și 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Acest lucru se va realiza anual, în luna ianuarie. În acest an vom avea două majorări: cea de la 1 ianuarie, cu inflația, și majorarea de la 1 septembrie”, a menționat Baciu.
Un exemplu oferit de Baciu arată că, în urma recalculării, o pensie poate crește de la 2.321 lei la 2.911 lei, reflectând o majorare de aproape 700 de lei. Aceasta este rezultatul aplicării formulei de calcul care ia în considerare stagiul total de cotizare, inclusiv perioadele de cotizare contributivă și necontributivă, precum și stagiile asimilate.