Sari la conținut

Data la care românii vor putea călători fără vize în Statele Unite. Anunțul oficial venit din partea Ambasadei

Sursă foto: Călători de weekend

Din cuprinsul articolului

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat marți că țara noastră îndeplinește de la 1 octombrie toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere.

Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor”, a anunțat Muraru.

S-a reușit scăderea ratei de refuz și unor măsuri luate de Guvern, astfel că s-a decis decontarea celor 185 de dolari plătiți drept taxă pentru angajații din administrația publică centrală care obțin, până pe 30 septembrie 2024, de la Ambasada SUA, reînnoirea vizei de intrare în această țară.

Măsura a fost luată în luna februarie a acestui an și face parte dintr-un plan mai amplu prin care România încearcă să scadă rata de refuz pentru astfel de vize sub 3%, ceea ce ar permite autorităților americane să primească cetățeni români pe teritoriul SUA fără viză.

Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%.

La sfârșitul lunii august, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ”sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”.

Informații de context

România și-a stabilit obiectivul de a se alătura programului de scutire de viză în cursul anului 2025, iar pentru scăderea ratei de respingere sub pragul de 3 la sută, țara noastră a derulat în ultimul an o campanie de informare publică prin care a încurajat cetățenii români eligibili să solicite sau să îşi reînnoiască vizele de călătorie în SUA.

În acelaşi timp, autorităţile române au realizat demersuri pentru implementarea tuturor măsurilor tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţia americană privind regimul Programului Visa Waiver. Eforturile României au fost susținute de partenerii americani la toate nivelurile, inclusiv de Departamentul pentru Securitate internă și Departamentul de Stat, membri ai Congresului, Ambasada SUA la București.

Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice care sunt prevăzute într-un plan de acțiune convenit cu partea americană – acestea se referă în primul rând la schimbul de informații privind securitatea frontierelor, combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, precum și a migrației ilegale.

Îndeplinirea acestor criterii tehnice necesită un efort intens, adesea combinat, la nivelul mai multor instituții publice. Potrivit legislației americane, o condiție cheie pentru ca o țară să fie desemnată parte a programului de scutire de vize este ca rata de refuz a vizelor de tip B acordate cetățenilor țării respective să fie sub 3% în timpul unui an fiscal american.

Rata de refuz a vizelor pentru călătorii în Statele Unite a scăzut în 2023 la 8,79%, cel mai mic nivel din istoria relației bilaterale România-SUA, aflându-se într-o descreștere accelerată în ultimii ani (17,03% în 2021 și 12,61% în 2022).

După încheierea anului fiscal (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) în Statele Unite, urmează un proces tehnic care începe în luna octombrie și care se întinde câteva luni – când vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți americani la București, programată pentru finalul lunii octombrie, pentru confirmarea rezultatelor pozitive făcute de România.

Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.

Programul este un sistem și de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere inclusiv a migrației ilegale, care necesită schimbul de informații din partea țărilor participante, sprijinind în același timp comerțul, călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Este administrat de Departamentul de Securitate Internă în consultare cu Departamentul de Stat.

În prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.

Astfel, prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.

Declarația ambasadorului României în Statele Unite, Andrei Muraru, referitoare la îndeplinirea ultimului criteriu pentru intrarea României în Programul Visa Waiver, vizualizată AICI 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel