Din cuprinsul articolului
Marea recalculare a pensiilor se va resimți în buzunarele pensionarilor începând cu luna septembrie 2024. Oficialii Ministerului Muncii și reprezentanții acestiora oferă asigurări că plățile sunt cuprinse în bugetul de stat, așa cum s-a întâmplat și cu majorarea din ianuarie de 13,8%.
Stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, prin aplicarea formulei prevăzute de noua lege, are ca scop corectarea inechităţilor existente.
Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale a fost invitat în cadrul emisiunii „Apel Matinal” unde a explicat pe larg ce presupune acest proces de recalculare a pensiilor.
„Procesul de recalculare a pensiilor, potrivit Legii 360 din 2023, se încheie în luna septembrie. Practic, urmează ca de la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie să fie emise primele decizii de recalculare, astfel încât fiecare dintre pensionarii României – sunt aproximativ 4,8 milioane de pensionari – să ştie ce pensie urmează să încaseze din luna septembrie.
Mai este un lucru important de spus aici privind recalcularea pensiilor, şi anume faptul că pensionarii pot să depună, dacă nu există deja la dosar, datele privind veniturile nepermanente, contributive, prime, al 13-lea salariu, sporuri, plata cu ora ş.a.m.d., acord global – important de spus şi acest lucru – până în luna septembrie, astfel încât sumele pe care le-au plătit să fie folosite în procesul de recalculare.
Aveţi deja nişte proiecţii, cuantumul pensiei minime, câte persoane şi ce categorii de pensionari vor primi o pensie mărită? Sunt aproximativ 3 milioane de pensionari din estimările pe care le-am făcut în faza preliminară, care vor încasa pensii mai mari după acest proces de recalculare, care începe aşadar în luna septembrie”.
„Depinde de la caz la caz, pentru că fiecare dosar de pensie este unic, fiecare dintre noi avem contribuţii diferite pe parcursul unei întregi cariere, de aceea depinde foarte mult ce date, ce contribuţie a avut fiecare. Şi foarte important de spus aici – că mai contează şi punctele de stabilitate.
Practic, pensia în noua lege este compusă din trei elemente: punctele contributive, despre care ştim bine că sunt calculate în funcţie de salariul pe care l-a avut fiecare dintre pensionarii actuali, apoi sunt punctele asimilate şi urmează, ca noutate în această lege, punctele de stabilitate – sunt puncte pe care le valorifică în pensia fiecărui om după o perioadă de 25 de ani de vechime.
De la 25 până la 30 de ani sunt 0,5 puncte, de la 30 la 35 de ani sunt de 0,75 de puncte anuale, iar după 35 de ani un punct pentru fiecare an de muncă de vechime”, a explicat reprezentantul Ministerului Muncii pentru sursa citată.
„Nu, nu va scădea niciun fel de pensie. Dacă în urma procesului de recalculare rezultă o sumă mai mică, se va păstra cuantumul cel mai favorabil pensionarului, urmând ca reglajele să fie făcute în următorii ani în funcţie de majorările care au loc de la an la an”.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…