Sari la conținut

Dantură ca la Hollywood, de la vis la realitate. Secretele din spatele unui zâmbet perfect

Zâmbetul poate fi o carte de vizită irezistibilă. Românii care au înţeles cât de importantă este o dantură sănătoasă şi frumoasă, trec din ce în ce mai des pragul cabinetelor stomatologice. Cererile pacienţilor sunt diverse, de la albirea dinţilor la faţetarea lor.

Gabriel Fereşteanu

Cu toții ne dorim o dantură sănătoasă și frumoasă ca-n reclamele la pastele de dinți. Nu toți avem, însă, de la mama natură un astfel de bagaj avantajos. Dar asta nu însemană că nu putem avea, cu ajutor de la … dentist. Sebastian Călin, medic stomatolog la TrioDent Med, explică, în exclusivitate pentru ,,Doctorul Zilei”, cum poţi avea un zâmbet de vedetă, cât te costă, care sunt riscurile tratamentelor excesive, dar şi ce remedii naturiste care pot înlocui tratamentele din cabinetul stomatologic.

– Doctorul zilei: Cum aleg un stomatolog specializat în cosmetică dentară?

– dr. Sebastian Călin: E o întrebare din ce în ce mai des întâlnită în clinicile stomatologice. Mulți medici dentiști se consideră specialiști în cosmetică dentară, deși nu este o specialitate recunoscută – așa cum este de exemplu endodonția (ramură a stomatologiei ce constă în tratarea afecțiunilor pulpei dentare). Pacienții caută un medic specializat în cosmetică dentară în funcție de experiență în domeniu, recomandări și un portofoliu cu fotografii înainte și după tratament (metodă eficientă de a înțelege aptitudinile medicului dentist). Un medic cu competență în estetică dentară necesită cunoștințe amănunțite în domeniu și un ochi artistic.

Toată lumea vrea porțelan

 – Care sunt cele cerute tratamente/tehnici?

– Estetică dentară presupune o serie de tratamente stomatologice, având că scop final o dantură sănătoasă, frumoasă și cu un aspect cât mai natural. Aceste tratamente se realizează cu ajutorul unor metode moderne prin care zâmbetul poate fi îmbunătățit. Cele mai cerute tratamente de cosmetică dentară sunt: bijuteriile dentare, fațetele dentare, chirurgia estetică a gingiilor, albirea dentară, coroane dentare din porțelan la nivelul dinților frontali distruși de carii sau fracturi, îndepărtarea petelor de la nivelul dinților prin microabraziune, detartrajul supra și subgingival, periajul profesional, odontoplastie cosmetică (refacerea unei plombe existențe în scopul obținerii unui efect estetic sporit), aplicarea unui apărat ortodontic.

– Există un standard de dantură frumoasă pentru toți indivizii?

– Un standard aplicabil tuturor pacienților atunci când intervine termenul de „zâmbet perfect” nu există. Fiecare persoană este diferită și necesită un tratament dentar individualizat. Apar astfel diferențe între dantura femeilor și cea a bărbaților. Dinții trebuie să fie proporționali cu linia gingiei, cu buzele și cu fizionomia feței fiecărui individ, pentru a putea ajunge la un zâmbet frumos și natural.

Când vrei să ai dinții cât mai albi

– Doctorul zilei: Cât de mult să îmi albesc dinții?

– Dr. Sebastian Călin: Albirea dentară reprezintă cel mai cerut tratament estetic din cabinetul stomatologic. În ciuda zvonurilor care circulă printre pacienți, procedeele de albire a dinților nu sunt dăunătoare pentru smalțul dentar și nu afectează în niciun fel sănătatea dinților. Gradul de albire depinde de culoarea actuală a dinților. Se ține cont și de anumite cazuri de pigmentare mai agresivă, și de alte cauze cum ar fi: fumatul, consumul de băuturi ce conțin coloranți puternici, naturali sau sintetici, alimentele puternic colorate, medicamente, igiena deficitară. Astfel, albirea dinților poate avea rezultate diferite de la pacient la pacient. Totuși, indiferent de motivele ințiale, după o albire profesională dinții se vor albi considerabil cu până la 10 nuanțe.

Când n-ai voie să-ți albești dinții

– Există o limită pentru aceste tratamente?

– Din păcate tratamentul de albire dentară nu este recomandat oricui. Femeile însărcinate sau care alăptează au contraindicație pentru utilizarea gelului de albire cu peroxid de hidrogen. De asemenea, persoanele care au eroziuni dentare, dar și alte afecțiuni importante ale dinților, cu retracții și boli la nivelul ginigiilor nu pot face tratamentul de albire a dinților. Copiilor sub 15 ani nu li se poate efectua acest tip de tratament. De reținut este faptul că albirea dentară va funcționa doar asupra dinților naturali. Plombele, lucrările dentare și fațetele nu își vor modifică culoarea după tratamentul de albire.

O intervenție rapidă

– Cât durează procedurile de cosmetică dentară?

– În cele mai multe situații, restaurarea poate avea loc într-o singură ședință. Albirea accelerată se poate realiză într-o singură ședința. Pentru albirea dinților la domiciliul pacientului este necesară o primă ședința pentru a se luă o amprenta. Pacientul revine după câteva zile pentru a putea intră în posesia gutierelor și pentru a se asigură că sunt corespunzătoare. În funcție de perioada în care se poartă gutierele, ar trebui să se observe rezultate de la prima folosire până la câteva zile. Fațetele din porțelan necesită două ședințe, cam la diferență de 10 zile pentru adaptare și aplicarea acestora. Din moment ce nevoile fiecărei persoane cu privire la cosmetică dentară sunt unice, timpul necesar este doar o estimare. În momentul în care este elaborat un plan de tratament personalizat, se va oferi un orar mult mai precis bazat pe nevoile pacientului de cosmetică dentară.

Riscurile albirii dinților

– Care sunt riscurile?

– În cazul procedurii de albire se poate experimenta o ușoară sensibilitate, dar care dispare la 48 de ore de la ultima aplicare a substațnei de albit. De asemenea, albirea dentară care se face fără îndrumarea medicului poate duce la o sensibilizare permanentă a dinților. Mulți pacienți se tem de riscul apariției cariilor secundare sau sensibilizării dinților în cazul șlefuirii în vedea aplicării unor fațete sau coroane dentare. Această situație nu are loc dacă se respectă protocolul de șlefuire și aplicare a pieselor protetice, dar ține și de tehnicile de igienizare a cavității orale de către fiecare pacient în parte.

Dinții de vedetă costă, dar o faci pentru tine

– Doctorul zilei: Care sunt costurile?

– Dr. Sebastian Călin: În momentul în care discutăm despre estetica dentară, fațele reprezintă o soluție minune. Din nefericire, costul acestui tip de tratament este unul ridicat, însă este cu siguranță o investiție pe termen lung care va îmbunătăți calitatea vieții și percepția despre propria persoană. Prețurile variază în funcție de materialul din care sunt realizate și de numărul fațetelor. Cele din ceramică costă între 1.200 – 2.500 lei / un dinte și oferă o longevitate mai mare decât cele de compozit. Fațetele dentare compozite costă semnificativ mai puțin, între 200 și 400 lei bucata, dar rezistă în mod normal mai puțin decât în cazul celor din material ceramic.

Când mama natură îți ajută datura

– Există remedii naturiste pentru a avea dinţi mai albi?

– Printre produsele naturiste întâlnim: uleiul de cuișoare – conține eugenol are efect analgezic antibacterian. Ghimbirul ajută la tratarea durerilor de dinți, are calități astringente, antiinflamatorii. De asemenea, vanilia sau amoniacul fi folosite la calmarea durerii.

SFATUL SPECIALISTULUI

– Ce recomandări aveți pentru cei care vor o dantură perfectă?

– Un zâmbet sigur relaxat sugerează încrederea pe care o avem noi. De aceea trebuie avem vedere câteva sfaturi care ne vor da o un zâmbet de succes. Trebuie un periaj dentar corect, de cel 2 ori pe zi. Ar fi ideal să mergem la cabinetul dentar de cel puțin 2 ori pe an pentru control și igienizare. Ar trebui evitat consumul excesiv de băuturi carbogazoasec – conțin acizi care distrug smalțul dentar. Fumatul favorizează depunerea de tartru, reduce aportul de oxigen la nivel celular. Consumul de fructe, legume crude, lactate, reducerea consumului de zaharuri duce la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, resimţit şi la nivelul danturii.

Alimentele de care trebuie să ne ferim pentru dinţi mai albi

În general, consumul de vin , cafea, ceai, -, morcovi, ,portocale alte băuturi mâncăruri colorate cauzează pete considerabile de- lungul anilor. , fructele acide (citricele), dar oțetul contribuie la eroziuni la nivelul smalțului. Ca rezultat, suprafaţa dinților devine astfel mai transparentă şi dentina gălbuie iese în evidenţă.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel