Categories: Ştiri sănătate

Daniel Coriu: 36% din medicii noştri sunt în burnout nivel ridicat: „Corpul medical nu se simte respectat nici de autorităţi şi nici de populaţie”

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, atrage atenţia că peste o treime dintre medicii din România se confruntă cu fenomenul de burnout la nivel ”ridicat şi foarte ridicat”, conform unui studiu recent.

El susţine că s-a ajuns chiar la cazuri de sinucidere în rândul medicilor din cauza epuizării la locul de muncă. ”Studiul nostru a arătat că 36% din medicii noştri sunt în burn-out nivel ridicat şi foarte ridicat şi trebuie să înţelegem că burnout-ul nu este o simplă epuizare, burn-out-ul este o boală care înseamnă distanţare mentală, înseamnă uneori afectare cognitivă, înseamnă o epuizare maximă. Şi un astfel de doctor ajuns în burn-out, ars pur şi simplu, nu va mai fi capabil să ofere empatie.

Aici ne aflăm. Adică acei medici suprasolicitaţi, în special în centrele mari, în spitale de urgenţă, în zone unde fluxul de pacienţi este mult prea mare şi medicii sunt disperaţi. Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este faptul că apare un fenomen de somatizare, apar fenomene fizice, somatice, greaţă, vomă când se apropie de locul de muncă sau chiar depresii, depresie, chiar tendinţă la suicid şi avem cazuri recente.

Avem chiar, din păcate, suiciduri finalizate, tendinţe finalizate, deci există, e ceva care ne îngrijorează şi aici ar trebui să avem o soluţie, dar soluţia este la nivel de sistem”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor la Medika TV.

Potrivit statisticilor, specializările medicale cele mai predispuse la epuizare sunt medicii de la serviciul de ambulanță, oncologii, hemato-oncologii, pediatrii și chirurgii.

Coriu arată cu degetul spre politica de resurse umane

El a arătat că serviciile de resurse umane au un rol extrem de important în gestionarea personalului medical, el susţinând, în acest context, că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă sistemul medical românesc avea servicii de resurse umane ”competente” în spitale, întrucât este vorba despre o boală profesională.

”Degeaba vom construi spitale ultramoderne dacă noi nu vom avea profesionişti care să aibă acest echilibru psihologic de care au mare nevoie şi acest lucru este realizat de un serviciu specializat de resurse umane, care să înţeleagă foarte bine nevoile profesioniştilor”, a adăugat Daniel Coriu, potrivit sursei citate de News.ro.

Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

El a admis că medicii cunosc ce li se întâmplă, dar ”problema este de a recunoaşte că sunt în burnout” şi că acel medic care recunoaşte acest lucru ”spre binele lui ar trebui să facă un pas lateral, să meargă să se odihnească, problema e dacă poate, dacă sistemul îl lasă”.

Coriu a reclamat că, spre deosebire de alte sisteme medicale care pun în centrul lor profesionistul, în România acest lucru nu se întâmplă. ”Corpul medical nu se simte respectat nici de autorităţi şi nici de populaţie”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Recent Posts

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

29 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

60 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

o oră ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Citeste si: