Sari la conținut

Daniel Baciu, despre recalcularea pensiilor: Acolo creșterile vor fi substanțiale

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei
creste pragul de impozitare a pensiilor

Potrivit noii legi a pensiei, cei care au o vechime mare în muncă vor primi bani în plus la pensie. Daniel Baciu spune cui se acordă punctele de stabilitate.

Cele mai mari creșteri, de la 1 septembrie

După cum a subliniat oficialul, cele mai substanțiale majorări se vor oferi pentru „acei pensionari cu venituri mici, cu pensii mici, dar cu contributivitate mare, de peste 40 de ani”.

„Unde avem contributivitate mare, stagiu de cotizare de peste 40 de ani, și faptul că a contribuit în sistem pe salariul minim pe economie. Acolo creșterile vor fi substanțiale.

Vor fi chiar de sută la sută, pentru că avem acest bonus, punctele de stabilitate, pentru că aceasta este practic principală noutate din legea pensiilo”, spune Baciu, potrivit  infofinanciar.ro.

Cui se acordă punctele de stabilitate

„Cu aceste puncte de stabilitate încercăm să prelungim viața activă a fiecărui pensionar, asigurând, totodată, și sustenabilitatea sistemului de pensii. Pentru că cei care rămân în activitate vor avea pensii considerabil mai mari decât cei care optează să iasă la pensie la vârsta standard prevăzută de lege.

Aceste puncte de stabilitate se acordă oamenilor care contribuie. Practic am încercat să întărim acest principiu al contributivității. Care este cel mai important principiu din noua lege a pensiilor”, conchide Daniel Baciu.

Casa de Pensii a trimis primepe adeverințe

Potrivit Newsweek, Casa de Pensii a reușit să trimită primele 100.000 de adeverințe cu pensia recalculată către Poșta Română. Poșta Română va trebui să trimită toate adeverințele cu pensia recalculată seniorilor. Data preconizată: între 15 și 31 august.

Până atunci avem doar o formulă de calcul pe care o prezentăm mai jos și câteva date pe care le putem specula.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, în România există 4.745.651 de pensionari în iunie 2024, cu 1.953 mai puţini comparativ cu luna precedent.

Pensia medie a fost de 2.250 de lei

La noi în țară există aproximativ 1.o00.000 de pensionari care iau pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei. Mulți dintre aceștia nu iau bani în plus la recalculare pentru că majoritatea au sub 25 de ani munciți și nu iau puncte bonus sau de stabilitate.

Dacă ai ieșit la limită de vârstă ai șanse mari la o pensie mare?

noua lege pentru pensionari
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Potrivit unei statistici, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.811.057 de persoane, dintre care 2.187.806 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.508 de lei.

Așadar, pensionarii care au ieșit pentru limită de vârsă au o pensie, în medie, mai mare cu 300 de lei decât media tuturor pensionarilor. Asta pentru că au lucrat mulți ani, ieșind la pensie la termen.

Pensionarii care au ieșit la termen pot spera într-o creștere consistentă de pensie datorită anilor mulți munciți. Oficialii spuin că pensii vor crește pentru 3.500.000 de pensionari cu 40%, în medie.

40% din 2.508 lei (pensia medie a celor care au ieșit la termen) = 1.000 lei în plus pentru cei care au ieșit la termen.

Cei care au ieșit pentru limită de vârstă au muncit mulți ani, peste 35 de ani. Pentru asta ei primesc puncte bonus după cum urmează:

  • A muncit 35 de ani – 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei
  • A muncit 40 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei
  • A muncit 45 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 10 X 1 = 16,25 puncte X 81 lei =1.300 lei.

ATENȚIE. Acesta este un calcul general și nu pretinde că este o regulă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel