Din cuprinsul articolului
Dalai Lama. 11 sfaturi pentru o viață împlinită. Care este Regula celor 3R.
Dalai Lama, șeful spiritual al budismului tibetan și liderul guvernului tibetan aflat în exil, este cunoscut pentru sfaturile care îndeamnă neîncetat la iubire, compasiune, iertare, implicare civică. Iată doar 11 dintre cele mai cunoscute sfaturi, sfaturi oferite de liderul spiritual, potrivit lifehack.org.
1. Suntem cu toţii la fel, o mare familie
„Prin natura lor, fiinţele umane îşi doresc fericirea şi nu doresc suferinţa. Toţi ne dorim să obţinem sentimentul de fericire şi toţi încercăm să scăpăm de suferinţă, şi toţi au dreptul fundamental de a face acest lucru.
Din acest punct de vedere, toţi suntem la fel, indiferent dacă suntem bogaţi sau săraci, educaţi sau needucaţi, occidentali sau orientali, credincioşi sau atei, şi indiferent dacă suntem budişti, creştini, evrei, musulmani. Practic, din punct de vedere al valorii umane toţi suntem la fel.“
2. Nu face rău oamenilor
„Dacă poţi, ajută-i pe ceilalţi, dar dacă nu poţi face asta, măcar nu-i face să sufere.“
3. Ca să fie bine, trebuie să faci binele, nu doar să-l gândești
„În circumstanţele actuale, nimeni nu îşi poate permite să presupună că altcineva îi va rezolva problemele. Fiecare individ are responsabilitatea de a ajuta familia noastră globală în direcţia cea bună. Gândurile şi urările de bine nu sunt suficiente, trebuie să participăm activ.“
4. Cum să oferi iubire, dacă nu știi ce înseamnă iubirea
„Înainte de a putea oferi iubire şi compasiune, este important să avem o înţelegere clară asupra acestor două concepte. În termeni simpli, compasiunea şi iubirea pot fi definite drept gânduri pozitive şi sentimente care dau naştere unor lucruri esenţiale în viaţă, precum speranţa, curajul, determinarea şi forţa interioară.
În tradiţia budistă, compasiunea şi iubirea sunt privite ca două aspecte ale aceluiaşi lucru: compasiunea este dorinţa ca o altă fiinţă umană să fie eliberată de suferinţă; dragostea este dorinţa ca ceilalţi să fie fericiţi.“
5. Ca să-i crezi pe cei din jur, trebuie să crezi în tine
„Odată cu realizarea propriului potenţial şi cu încrederea în propriile abilităţi, un om poate construi o lume mai bună. În conformitate cu propria mea experienţă, încrederea în sine este foarte importantă. Acest tip de încredere nu este una oarbă, ci este doar o conştientizare a propriului potenţial. Pe acează bază, fiinţele umane se pot transforma sporindu-şi calităţile şi reducându-şi defectele.“
6. Auto-disciplina, scutul de apărare împotriva emoţiilor negative
Auto-disciplina, deşi dificilă şi nu întotdeauna uşoară mai ales când combaţi emoţiile negative, ar trebui să fie o măsură defensivă. Cel puţin vom fi capabili astfel să prevenim apariţia unui comportament negativ dominat de emoţiile negative.
Odată ce vom dezvolta acest lucru şi ne vom familiariza cu el, în cele din urmă acest model şi mod de viaţă vor deveni parte a existenţei noastre.
7. Nu te certa şi nu te lupta. Negocierea este cheia
„Non-violenţa înseamnă dialog, dialogul înseamnă compromis, respectarea drepturilor fiecăruia, în spiritul reconcilierii există o soluţie reală a conflictului şi a dezacordurilor. Nu există un câştigător, cum nu există niciun învins – ci va fi jumătate-jumătate. Aceasta este calea cea mai practică, singura cale.“
8. Nicio acţiune nu este lipsită de însemnătate într-o comunitate
„Uneori avem impresia că acţiunea unui individ este nesemnificativă. Apoi ne gândim, bineînţeles, că efectele trebuie să vină dintr-o mişcare de unificare. Dar mişcarea societăţii, a comunităţii sau a unui grup de persoane înseamnă adunarea unor indivizi. Societatea înseamnă o colecţie de oameni, aşa că iniţiativa trebuie să vină individual.
În cazul în care indivizii nu-şi dezvoltă simţul responsabilităţii, întreaga comunitate va fi în imposibilitatea de a avansa. Prin urmare, este foarte important ca noi să nu considerăm că efortul individual este neînsemnat, nu trebuie să simţim în acest fel, ci ar trebui să facem un efort.“
9. Ce se întâmplă mâine, depinde de ce este azi
„Conform Budismului, este o relaţie proporţională între cauză şi efect în ceea ce priveşte durerea şi plăcerea. Cauza imediată este karma. Karma înseamnă acţiune. Evenimentele de mâine depind foarte mult de acţiunile de astăzi, evenimentele de anul acesta depind de cele de anul trecut, în timp ce evenimentele acestui secol depind de cele din secolele anterioare.
Acţiunile generaţiilor anterioare afectează viaţa generaţiilor viitoare. Cu toate acestea, există o diferenţă între acţiunile întreprinse de către un grup de oameni şi acţiunile desfăşurate de o singură persoană. În cazuri individuale, acţiunile din prima parte a vieţii vor avea efect asupra părţii a doua a existenţei.“
10. Dacă există iubire, există şi speranţă
„Dacă iubirea există, atunci există şi speranţa de a avea o familie adevărată, o legătură de rudenie adevărată şi o pace reală. Dacă iubirea din mintea ta este pierdută, dacă vei continua să-i vezi pe ceilalţi oameni ca pe nişte duşmani, atunci indiferent de cât de multe cunoştinţe şi cât de educat eşti, indiferent de cât succes financiar ai, va rezulta doar suferinţă şi confuzie.“
11. Găseşte fericirea
Scopul vieţii noastre este să găsim fericirea. Fericirea nu este gata făcută – provine din propriile noastre acţiuni.
Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este liderul spiritual și temporal al Tibetului. Dalai Lama susține că, în viață, oamenii trebuie să țină cont de Regula celor 3 R.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…