Sari la conținut

Dacă vezi astfel de valuri, ieși imediat din apă! Poate fi FATAL

Sursă foto: Surf Hub

Călătoria spre mare este un vis de vacanță. Nimic nu poate fi mai bun decât să vă bucurați de soare în timp ce simțiți nisipul cald între degetele de la picioare și valurile blânde lovindu-se de țărm. Oricât de idilice ar fi toate acestea, nu trebuie să uitați niciodată de siguranța în apă. Feriți-vă de valuri și nu vă întoarceți niciodată cu spatele la mare.

Deși este posibil să știți câte ceva despre curenții tradiționali și mareele schimbătoare, este posibil să nu fiți conștienți de pericolele valurilor pătrate. Da, acesta este un lucru real – și un fenomen cu adevărat uimitor – dar este, de asemenea, unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri pe care le puteți experimenta în apa mării sau a oceanului.

Ce sunt valurile pătrate?

Cunoscut și sub numele de „mare încrucișată”, un val pătrat apare atunci când două valuri se întâlnesc pentru a forma un pătrat, care seamănă adesea cu un model de tablă de șah.

După cum a explicat Agenția Spațială Europeană în 2010, „condițiile sunt destul de comune în ocean și apar atunci când o mare de vânt și o maree, sau două sisteme de maree, coexistă”.

Agenția a făcut referire la un studiu din 2004 care a arătat că „un procent mare de accidente navale au avut loc în condiții de traversare a mărilor”.

Aceste mări încrucișate pot forma valuri de până la 3 metri înălțime și pot crea modele unice de vânt, făcând dificilă navigarea ambarcațiunilor și trecerea înotătorilor. Așadar, din nou, deși rar, dacă dați peste acest lucru, evitați să vă îndreptați cu barca sau să înotați în marea potențial agitată.

În schimb, alegeți să vă petreceți timpul relaxându-vă pe nisip sau doar stropiți-vă în apele puțin adânci pentru o baie răcoritoare și așteptați condiții mai bune pentru a vă scufunda în apă în liniște și siguranță.

Ce se întâmplă dacă ești prins într-un val pătrat?

Dacă vă aflați în apă, este posibil să nu puteți recunoaște modelul de tip grilă al valurilor. Ceea ce veți observa este că valurile devin mult mai mari – și aveți senzația că înotați împotriva a doi curenți concurenți.

Cel mai bun lucru de făcut este să nu înotați atât de departe în primul rând și să ieșiți imediat din apă de îndată ce valurile încep să devină prea puternice, sfătuiesc cei de la Travel and Laisure. Cel mai adesea, valurile pătrate reprezintă un pericol pentru bărcile și navele care se află mai departe. Așadar, dacă doriți să fiți în siguranță, rămâneți în apele puțin adânci.

Cele mai periculoase valuri de la Marea Neagră

Cele mai periculoase valuri de la Marea Neagră nu sunt neapărat cele mai mari, ci mai degrabă curenții puternici și imprevizibili asociați cu acestea.

Sursă foto: Telegraph Online / curenții RIP

Iată câteva dintre cele mai periculoase tipuri de valuri și curenți din Marea Neagră:

  • Curenții rip: Acești curenți se formează în apropierea țărmului și se îndreaptă cu putere spre larg. Ei pot trage înotătorii în larg foarte rapid, chiar și pe cei experimentați. Curenții rip sunt deosebit de periculoși în zonele cu plaje deschise și neprotejate, conform Telegrafonline.ro.
  • Valurile înalte și hula: În timpul furtunilor sau al condițiilor meteorologice nefavorabile, Marea Neagră poate produce valuri foarte înalte și puternice. Acestea pot fi periculoase atât pentru înotători, cât și pentru ambarcațiuni. Hula, sau valurile reziduale, pot persista și după ce furtuna s-a calmat, reprezentând în continuare un risc.
  • Valurile pătrate (cross sea): Deși mai rare, aceste valuri pot fi extrem de periculoase din cauza curenților imprevizibili pe care îi generează. Ele se formează atunci când două sisteme de valuri se întâlnesc în unghiuri diferite, creând un model neobișnuit de pătrate pe suprafața apei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel