Categories: Stil de viaţă

Dacă sunt fericit sunt şi sănătos? Dar fericirea ce e de fapt?

Dacă sunt fericit sunt şi sănătos? Este o întrebare cu răspunsuri multiple, cert este însă că o stare bună de sănătate ar trebui să ne facă fericiți. Nu știm pentru câți dintre dumnevoastră este așa, dar cercetătorii au arătat că oamenii care se bucură de viață au în general o mai bună condiție fizică.

Atunci când suntem fericiți, organismul nostru secretă anumiți hormoni care sunt responsabili de starea de fericire.Cu ajutorul lor, corpul nostru se vindecă mai repede și rămâne mai mult timp sănătos.

Corpul nostru eliberează edorfine și au rolul de a estompa durerea, anxietatea, dar și pentru ne ajuta să uităm experiențe fizice traumatizante. Nu ajută totodată să ne relaxăm, ne facem mai repede sănătoși și ne întăresc sistemul imunitar.

Corpul nostru va elibera mai mult edorfine atunci când trăim emoții pozitive, de aici și denumirea de hormonii fericirii.

Tot edorfinele sunt acelea care intervin în procesul învățării sau în adaptarea la lumină/întuneric.

Responsabile cu starea de bine sunt, de asemenea, serotonina și endorfina, două substanțe cu metabolisme strâns legate între ele, care se influențează reciproc.

Cantitatea acestora este controlată de creier. Serotonina este un neurotransmițător cu rol rol important în producerea somnului, în procese mintale și afective, în funcțiile motorii, în termoreglare, dar și în reglarea presiunii arteriale, care influențează radical starea de spirit a unei persoane.


În ceea ce privește o
xitocina trebuie amintit că este hormonul resposnabil cu relațiile afective, contribuind la formarea atașamentului între oameni, stabilirea unor relașii de durată în cuplu,comportamentul altruist, generos și sociabil.

Starea de bine, sentimentul de plăcere și energia care ne dinamizează sunt susținute de dopamină care are grijă să ne stimuleze atenția și să ne facă să se simțim bine.

Fără îndoială există o strânsă legătură între sănătate și fericire, cercetătorii confirmând, de altfel, că oamenii fericiți au inima și arterele mai tinere, nu își arată vârsta reală, au un sistem imunitar mai puternic, iar simptomele în caz de viroză sunt mult mai ușoare.

Ne dorim să fim fericiți, dar fericirea prinde contur doar individual, după o viziune proprie, potrivit dorințelor noastre și așteptărilor pe care le avem.

În tot cazul, fericirea reprezintă o stare de bine pentru oricare dintre noi în care experimentăm mai multe emoții pozitive decât negative.  Nu o putem reduce nici la bani, nici la iubire, ci trebuie să învățăm să cultivăm emoții și gânduri pozitive.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: