Din cuprinsul articolului
În timp ce condimentele precum usturoiul și curcuma pot fi mai bine cunoscute pentru efectele lor medicinale, cu siguranță nu sunt singurii agenți aromatizanți cu proprietăți curative. De fapt, majoritatea ierburilor folosite astăzi la gătit au fost de fapt incluse în alimentele de zi cu zi datorită beneficiilor lor pentru sănătate. Și cimbru, care este adesea folosit, dar aproape niciodată recunoscut, nu face excepție.
Beneficiile cimbrului
Această plantă culinară populară este consumată de obicei pentru a trata bronșita, tuse convulsivă, dureri în gât, colici, infecții cu viermi paraziți și tulburări ale pielii. În plus, are capacitatea de a trata cele mai frecvente probleme stomacale, cum ar fi stomacul supărat, durerea de stomac (gastrită), diareea și infecțiile cu viermi paraziți.
Cimbrul poate fi, de asemenea, aplicat local pentru a trata răgușeala, amigdalele umflate, durerea gurii și respirația urât mirositoare.
Proprietățile sale antibacteriene și antifungice sunt utilizate chiar și pentru combaterea infecțiilor orale și durerilor de urechi (1).
- Creșterea fluxului de urină
- Stimulant al apetitului
- Previne cariile dentare
- Îmbunătățește acneea
- Scade tensiunea arterială
- Suprimă tusea
- Crește imunitatea
- Previne cariile dentare
- Înbunătățește starea de spirit
- Tratează cancerul de sân și de colon
Cimbrul conține, de asemenea, acid ursolic, care mărește masa musculară scheletică și grăsimea bună, reducând în același timp obezitatea indusă de dietă, îmbunătățind intoleranța la glucoză (4,5).
Un alt compus puternic, acidul rosmarinic, are beneficii antiinflamatorii care pot reduce simptomele artritei și bolile inflamatorii precum lupusul.
Când este luat în mod regulat, ceaiul de cimbru poate ajuta la combaterea sindromului oboselii cronice, fibromialgiei, tiroiditei hashimoto, vertijului, tinitusului și sclerozei multiple.
Cum să faci ceai de cimbru?
O să ai nevoie:
- O mână de cimbru proaspăt uscat
- Apa fiarta
- Un ceainic și o can